Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΘΕΤΙΣ ΚΑΙ ΠΥΛΕΑΣ KAI H AΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Ο Δίας ήθελε να παντρευτεί την θεά Θέτιδα. Ο τιτάνας Προμηθέας είπε στον βασιλιά των θεών πως απ' αυτό το γάμο θα γεννηθεί ένας γιος. Θα είναι πολύ δυνατός και θα εκθρονίσει τον Δία. Συμβούλεψε τον Δία και τους άλλους θεούς, να παντρέψουν την Θέτιδα με τον ήρωα Πηλέα.
Οι θεοί ήταν σκεπτικοί. Αποφάσισαν να κάνουν ό,τι τους είπε ο Προμηθέας αλλά με ένα όρο. Ο Πηλέας θα έπρεπε να παλέψει με την θεά, και αν νικούσε, θα την παντρευόταν. Ο Ήφαιστος πήγε στον Πηλέα και του είπε τι ήθελαν οι θεοί. Ο Πηλέας πήγε σε μια σπηλιά κοντά στην θάλασσα όπου η Θέτιδα βρισκόταν συχνά, και την περίμενε. Όταν η Θέτιδα βγήκε από το νερό, την άρπαξε και άρχισε η πάλη. Η Θέτις προσπάθησε να ελευθερωθεί, αλλά δεν μπορούσε. Τελικά έχασε και έπρεπε να παντρευτεί τον Πηλέα.
Ο γάμος ήταν σαν μια μεγάλη γιορτή. Στο τραπέζι όλες οι θεές και οι θεοί απολάμβαναν το φαγητό, το χορό και την μουσική του Απόλλωνα. Όλοι έδωσαν πολύτιμα δώρα στο ζευγάρι. Μια θεά όμως, η θεά της διχόνοιας η Έριδα, δεν ήταν καλεσμένη. Πολύ αναστατωμένη που κανένας δεν την κάλεσε, πήγε στον κήπο των Εσπερίδων, πήρε ένα χρυσό μήλο και έγραψε πάνω του: "Στην ομορφότερη".
Αόρατη, πλησίασε το τραπέζι το γάμου και άφησε το μήλο μπροστά από τις θεές. Η Ήρα, η Αφροδίτη και η Αθηνά, άρχισαν να διαφωνούν για το μήλο. Κάθε μία ήθελε το μήλο για τον εαυτό της, νομίζοντας ότι είναι ομορφότερη από τις άλλες.
Πήγαν στον Δία και του ζήτησαν να γίνει ο δικαστής. Ο Δίας αρνήθηκε και είπε στον Ερμή να πάρει το μήλο και τις θεές στην Τροία και να ρωτήσουν τον βοσκό Πάρη, που ήταν στην πραγματικότητα γιος του βασιλιά Πρίαμου, ποια αξίζει αυτό το μήλο.
Οι τρεις θεές άκουσαν το Δία και πήγαν με τον Ερμή στην Τροία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...