Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

69 χρόνια μετά το Περλ Χάρμπορ η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας


ImageAκριβώς 69 χρόνια μετά την έναρξη της μεταξύ τους σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης στον Β'Π.Π., ξεκινά την Παρασκευή η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινή στρατιωτική άσκηση Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας νότια της κορεατικής χερσονήσου θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα. Περί τα 34.000 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, 40 πολεμικά πλοία και 250 αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις από την ιαπωνική πλευρά και 10.000 στρατιώτες, 20 πολεμικά πλοία και 150 μαχητικά από την αμερικανική πλευρά.

Η άσκηση, που θα διαρκέσει ώς τις 10 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί γύρω από τα ιαπωνικά νησιά Σικόκου, Κιούσου και Οκινάουα, δηλαδή λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κορεατική χερσόνησο.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια περιλαμβάνουν ασκήσεις αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, προστασίας βάσεων, αεροπορικής υποστήριξης, βολές με πραγματικά πυρά, ναυτικής άμυνας και επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατιωτική άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει από κοινού οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού διοικητή Ουίλιαμ Βοζ.

Οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού από το βορειοκορεατικό πυροβολικό στις 23 Νοεμβρίου.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθεί ο δεσμός ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν διευκρινίσει ότι οι δύο σύμμαχοι έχουν καλέσει και Νοτιοκορεάτες παρατηρητές, σε ένδειξη της αλληλεγγύης των τριών χωρών.

Να σημειωθεί πως αμέσως μετά το θερμό επεισόδιο της 23ης Νοεμβρίου, η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, πρότεινε επείγουσα συνάντηση των έξι χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ (Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα).

Ωστόσο οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απέρριψαν την πρόταση και προγραμμάτισαν συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στις 6 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...