Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εκρηκτική παραμένι η κατάσταση στην Αίγυπτο παρά το τηλεοπτικό διάγγελμά του Χόσνι Μουμπάρακ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

 
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και δήλωσε πως θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Αγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
 
Το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους τη νύχτα ξαναβγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας "φύγε, φύγε", σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς πλησίον των διαδηλωτών. Άγνωστο παραμένει αν έβαλαν με πραγματικά πυρά.
 
Το διάγγελμα Μουμπάρακ
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του και εξέφρασε την κατανόησή του για τον "πόνο και τα προβλήματα του λαού" τα οποία και θα προσπαθήσει να επιλύσει "καταπολεμώντας τη φτώχεια και τη διαφθορά".
Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο.
 
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τη χρήση βίας και το χάος αλλά με εθνικό διάλογο και σταθερότητα" είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
 
"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.
 
Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".
 
Αμέσως μετά το τηλεοπτικά διάγγελμα του Μουμπάρακ στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα μέρος του στρατού έδειχνε να ενώνεται με τους πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Αίγυπτο. 
 
Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ έχει επιβάλλει από το πρωί πρωτοφανές μπλακάουτ στην ενημέρωση, θέτοντας κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο. Παράλληλα έχουν "μπλοκάρει" και οι τηλεπικοινωνίες.
 
Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού και τεθωρακισμένα κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
 
"Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό", δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.
 
Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμιά ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη στάση που θα κρατήσουν οι αξιωματικοί σε σχέση με το καθεστώς. Γεγονός όμως είναι ότι ο στρατός δεν κινείται εναντίον του πλήθους.
 
Οπως έγινε πριν λίγες ώρες γνωστό ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στη χώρα.
 
"Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.
 
Χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι -όπως αναφέρουν διαδηλωτές- ντυμένοι με πολιτικά, είχαν αναπτυχθεί από το πρωί σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας.
 
Τουλάχιστον 20 νεκροί και 1.100 τραυματίες
Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ιατρικές πηγές της χώρας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 20, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Για "Παρασκευή της Οργής" κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές.
Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους 
Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στην Αλεξάνδρεια μετέδωσε ότι μέτρησε ο ίδιος 20 πτώματα. Ιατρικές πηγές στο Σουέζ έκαναν λόγο για 13 νεκρούς.
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος  κόμματος ενώ σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πολύς κόσμος φαίνεται να αψηφά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και να βρίσκεται στους δρόμους.
Στο μεταξύ από το πρωί, έχει ακυρωθεί σχεδόν το σύνολο των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Καίρου. Ειδικότερα, η EgyptAir εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Κεντρικό πρόσωπο στις διαδηλώσεις είναι ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που φέρεται να δέχθηκε και αυτός επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή των Μουσουλμάνων στα τζαμιά της Αιγύπτου.
 
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η βία δεν θα εξαφανίσει τα παράπονα και κάλεσε τη κυβέρνηση "να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης".  Όπως σχολίασε, οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες".
Από το Νταβός της Ελβετίας, η Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο. "Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα", δήλωσε προσθέτωντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορεύεται στον κόσμο η πρόσβαση στις πληροφορίες. "Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης" δήλωσε.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει πως δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αίγυπτο.
Συλλήψεις και μπλακάουτ στη διάρκεια της νύχτας
Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".

Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ωστόσο, κάποιοι "θύλακες" επικοινωνίας, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, παρέμειναν online, ενώ με τη χρήση διαφόρων τεχνικών φαίνεται πως κάποιοι πολίτες καταφέρνουν να παρακάμψουν το ψηφιακό φίμωτρο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μουμπάρακ.
To πρωί του Σαββάτου αποκαταστάθηκε η λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία είχε διακοπεί το βράδυ για περιοχές του Καΐρου με διαταγή της κυβέρνησης. Δεν αποκαταστάθηκε, ωστόσο η υπηρεσία μηνυμάτων κειμένου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...