Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ - Έτοιμος ο Στρατός να κτυπήσει τους διαδηλωτές



ImageΠριν ελάχιστα λεπτά ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν παραιτείται μέχρι τον Σεπτέμβρη όπου και θα προκηρυχτούν εκλογές. Ενωρίτερα είχαν οργιάσει οι φήμες για παραίτησή του για άλλη μια φορά. Ο Mubarak ανέβηκε στο βήμα και απήυθυνε το τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό, μέσω του οποίου δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί.
Δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που ο ίδιος διόρισε και δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Αρνήθηκε ωστόσο να παραιτηθεί, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μαζικά στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου.

Από τις ανακοινώσεις του προκύπτει ότι διατηρεί τον τίτλο του προέδρου και διασφαλίζει τον έλεγχο του καθεστώτος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θ'αρχίσει τώρα» είπε ο Χόσνι Μουμπάρακ, τονίζοντας ότι έχει σαφές σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη ότι θα τροποποιήσει έξι άρθρα του συντάγματος και χαρακτήρισε νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών. Το αίμα των νεκρών δεν θα πάει χαμένο, είπε και τόνισε ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο Μουμπάρακ πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις από το εξωτερικό. Παράλληλα δεσμεύτηκε για ελεύθερες εκλογές (αναμένονται τον Σεπτέμβριο)στις οποίες, όπως επανέλαβε, δεν θα πάρει μέρος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παρούσα κατάσταση να συνεχιστεί», τόνισε.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, δήλωσε πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προθέσεις των νέων που διαδηλώνουν.
Ο Μουμπάρακ φρόντισε να θυμίσει στους Αιγύπτιους ότι έχει πολεμήσει σε πολέμους όπως αυτός του Γιομ Κιπούρ, το 1973 και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή του ήταν όταν ύψωσε την αιγυπτιακή σημαία στη χερσόνησο του Σινά.
Επίσης, χωρίς να τις κατονομάζει, στράφηκε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά για να επιτύχουν την παραίτηση του, λέγοντας ότι δεν υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις. Επί της ουσίας επιχείρησε να αφυπνίσει τα αραβικά αντιαμερικανικά αντανακλαστικά, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι εξωτερικοί παράγοντες απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος φρόντισε βέβαια να υπερτονίσει ότι η διαδικασία της διαδοχής του έχει ξεκινήσει και αυτός την επιβλέπει με σκοπό να διασφαλίσει ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά, θα αλλάξουν προβλέψεις του Συντάγματος της χώρας και στο τέλος θα διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.
Οι εξελίξεις αυτές σχεδόν αποδεικνύουν ότι το γαϊτανάκι των διαρροών αναφορικά με την παραίτηση Μουμπάρακ θα μπορούσε να αποτελεί συντονισμένη ψυχολογική επιχείρηση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στον Μουμπάρακ.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι σχέσεις Αιγύπτου – Ηνωμένων Πολιτειών θα διέλθουν περίοδο κρίσης, αφού οι αποκαλύψεις ότι στήριζαν πρόσωπα – αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές τη στιγμή που διακήρυσσαν ότι η Αίγυπτος είναι «στρατηγικός σύμμαχος», έχει εξοργίσει τους Αιγύπτιους.
Αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα στο σύνολο της Μέσης Ανατολής, αφού τα επιμέρους καθεστώτα, το πρώτο πράμα που σκέφτονται είναι ότι και η δική τους αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι η ίδια και χειρότερη, ασχέτως διακηρύξεων.
Δυσαρεστημένο είναι και το Ισραήλ, αφού η αμερικανική πολιτική αποσταθεροποιεί ένα καθεστώς το οποίο έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης και επί της ουσίας έχει κλείσει ένα μέτωπο για το εβραϊκό κράτος, κάνοντάς το να αισθάνεται ασφαλέστερο. Κατά συνέπεια, η απομάκρυνση του Μουμπάρακ δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφάλεια του Ισραήλ και πλήθος δυνητικών κινδύνων οι οποίοι είχαν αντιμετωπιστεί.
Αποκορύφωμα των αμερικανικών πιέσεων ήταν να απορρίψουν και το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας για μια μεταβατική περίοδο από το στράτευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια ,ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Sharm el-Sheikh μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού.

Τα πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επέμβουν σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αρνηθούν το σχέδιο μεταβίβασης των εξουσιών από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο Σουλειμάν.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...