Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Έκκληση της Βόρειας Κορέας για έκτακτη σιτιστική βοήθεια


ImageΣύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post η Βόρειος Κορέα εξουσιοδότησε όλες τις πρεσβείες της στο εξωτερικό να ζητήσουν βοήθεια για έκτακτη προσφορά τροφίμων στη χώρα.
Εν μέσω πλημμύρων, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς, μια ασθένεια που χτύπησε την κτηνοτροφία της και ένα χειμώνα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η σιτιστική κρίση στη χώρα αυτή είναι έντονη περισσότερο από ποτέ. Η έκκληση της Βόρειας Κορέας έχει βάλει τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα δυτικά κράτη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, σε μια άβολη θέση έχοντας να επιλέξουν μεταξύ της αγνόησης της έκκλησης αυτής σε ένα έθνος που λιμοκτονεί ή την αποστολή τροφίμων τα οποία διοχετεύονται σε ένα διεφθαρμένο σύστημα όπου τελικά τα λαμβάνουν αυτοί που τα έχουν λιγότερο ανάγκη.
Ο Kurt Campbell ειδικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ανατολικής Ασίας δήλωσε πως «δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή για αποστολή τροφίμων στη Βόρεια Κορέα». Οι ΗΠΑ διέκοψαν την σιτιστική βοήθεια προς το καθεστώς της  Pyongyang πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας του διεφθαρμένου συστήματος διανομής των τροφίμων. Πριν από αυτό οι ΗΠΑ ήταν το κράτος με τη μεγαλύτερη βοήθεια προς τη χώρα, δίνοντας 170.000 τόνους τροφίμων μεταξύ Μαίου 2008 και Μαρτίου 2009, ενώ όταν το πρόγραμμα βοήθειας τερματίστηκε ακόμη 22.700 τόνοι τροφίμων βρίσκονταν στη διαδικασία αποστολής. Το καθεστώς της Β. Κορέας ακόμη δεν έχει δώσει σαφή στοιχεία για το πως η βοήθεια αυτή τελικά μοιράστηκε και σε ποιους.
Παράλληλα υπεύθυνοι  του προγράμματος βοήθειας των ΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα –μέσω του οποίου πραγματοποιείται  η παροχή τροφίμων στη χώρα- δήλωσαν πως μπορούν να υποστηρίξουν βοήθεια σε τρόφιμα για ακόμη ένα μήνα, αλλά δήλωσαν πως «είμαστε σχεδόν σίγουροι πως νέες δωρεές θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες».
Για δύο τουλάχιστον δεκαετίες από τότε που το δημόσιο σύστημα διανομής τροφίμων έχει καταρρεύσει τουλάχιστον 2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει ιδιαίτερα στις αρχές μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 από το λοιμό που πλήττει τη χώρα.
Το καθεστώς του Kim Jong Il στο ενδιάμεσο διάστημα πρακτικά αγνόησε τις ανάγκες του λαού των 24 εκατομμυρίων με αποτέλεσμα η ασιτία να είναι ένα από τα κύρια αίτια θανάτου στη χώρα. Αυτό που απασχολεί τους ειδικούς των ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και τους ίδιους του αμερικανούς είναι η βοήθεια να πηγαίνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και όχι στη στρατιωτική νομενκλατούρα που διοικεί τη χώρα. Ο Richard G. Lugar ρεπουμπλικάνος βουλευτής και μέλος της επιτροπής εξωτερικής βοήθειας του Κογκρέσου δήλωσε πως είναι κρίσιμης σημασίας η βοήθεια των ΗΠΑ να διοχετευθεί στα παιδιά που πεινάνε στη Β. Κορέα και στις οικογένειές τους και  όχι προς ενίσχυση της των στρατιωτικών οι οποίοι αδιαφορούν για τον υπόλοιπο πληθυσμό.




τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...