Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φεύγει η άμμος κάτω από τα πόδια του Καντάφι...

ImageΦεύγει η άμμος της Σαχάρας κάτω από τα πόδια του Μουαμάρ Καντάφι, αφού ακόμα και οι φύλαρχοι της ερήμου τον καλούν να σταματήσει τη σφαγή αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις διπλωματών και στελεχών της κρατικής μηχανής. Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ κάλεσε τον Καντάφι να παραιτηθεί.
Πλήγμα στον Καντάφι θεωρούνται και οι δηλώσεις στο Αλ Τζαζίρα του αρχηγού της φυλής Αλ-Ζουβάγια, ο οποίος απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, εάν οι αρχές δεν σταματήσουν "την καταστολή των διαδηλωτών".

Ο Σάιχ Φαράζ αλ Ζουβάι δήλωσε: "Θα σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές πετρελαίου προς δυτικές χώρες εντός 24 ωρών", εάν δεν σταματήσει η βία.

Και ο ηγέτης της φυλής Αλ Ουαρφάλα, ο Άκραμ αλ-Ουαρφάλι, δήλωσε στο ΑλΤζαζίρα: "Λέμε στον αδελφό (σ.σ. Καντάφι), αν και δεν είναι πια αδελφός, να εγκαταλείψει τη χώρα".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Ντζελέιλ, ανακοίνωσε την παραίτησή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κουρίνα" της Λιβύης. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό. Η παραίτησή του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής.

Επίσης ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το BBC.

Η αραβόφωνη υπηρεσία του, του BBC μετέδωσε πως ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε επίσης την λιβυκή κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους κατά των διαδηλωτών.

Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ Χόνι, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών", μετέδωσε επίσης το Al Jazeera.

Ο μέχρι πριν από ένα μήνα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ Μπαγιού, κάλεσε τον γιο του Καντάφι να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, ζήτησε από την ηγεσία της χώρας να προχωρήσει στη θέσπιση συντάγματος και χαρακτήρισε λανθασμένη την απειλή της προσφυγής στη βία.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, η μία μετά την άλλη, εκκενώνουν από προσωπικό τις εγκαταστάσεις τους και φροντίζουν για τον επαναπατρισμό των εργαζομένων στις χώρες τους. Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε σήμερα στο Λονδίνο, τα 105 δολάρια το βαρέλι.

Το κανάλι Αλ Τζαζίρα κατηγορεί την κυβέρνηση Καντάφι ότι παρεμποδίζει το σήμα του στη χώρα από τις 2 Φεβρουαρίου, με στόχο την μη κάλυψη των γεγονότων.

Η αστυνομία εκκένωσε την πόλη Ζαουία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ Λίβυοι τελωνειακοί και αστυνομικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, στο βασικό πέρασμα της συνοριογραμμής Λιβύης - Τυνησίας, στο Ρας Χντιρ, σύμφωνα με στρατιωτικές και τελωνειακές πηγές.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...