Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντική πρόοδος στη βιονική μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση



Αναπηρικό αμαξίδιο που κινείται με τη σκέψη και προσθετικό χέρι που ελέγχεται από το νευρικό σύστημα είναι δύο από τις σημαντικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο πριν λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον.

Οι ανακαλύψεις αυτές χαρίζουν ελπίδες σε ασθενείς με παράλυση που ενδεχομένως να μπορέσουν να αξιοποιήσουν κάποια από τις τεχνολογίες αυτές. 

Το αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να κατευθύνεται από τον χρήστη μέσω εγκεφαλικών σημάτων τα οποία καταγράφονται και μεταδίδονται μέσω ενός καπέλου. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί επίτευγμα των επιστημόνων στο Ecole Polytechnique Federale της Λωζάνης στη Σουηδία.

Οι ανακαλύψεις αυτές αποτελούν τους πρώτους καρπούς μίας μεγάλης προσπάθειας για τον έλεγχο συσκευών μέσω εγκεφαλικών σημάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συσκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή παράλυση.

Ο κύριος στόχος της βιονικής μέχρι σήμερα είναι η ανάπτυξη προσθετικών μελών για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Προσθετικά μέλη μπορούν πλέον να ελέγχονται από νευρικά σήματα στον βραχίονα, που μπορούν να διαβαστούν από τους ηλεκτρικούς αισθητήρες στο δέρμα. Όσοι έχουν ακρωτηριασμένα χέρια πάνω από τον αγκώνα, μπορούν επίσης να κάνουν χρήση τέτοιων συσκευών με μια χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση νεύρων σε αχρησιμοποίητους μύες γύρω από τον βραχίονα ή τον ώμο η οποία ονομάζεται «Targeted Muscle Reinnervation».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...