Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Στα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα



Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών από το ΕΒΕΑ

Κοινωνικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έχει ήδη προωθήσει στα μέσα ενημέρωσης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, καθώς η στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους δημιουργεί έντονους φόβους στον εμπορικό κόσμο ότι το παρεμπόριο θα οργιάσει το προσεχές διάστημα.

Από πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Προστασία των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της ΕΕ», προκύπτει ότι η Ελλάδα μόνο το 2009, δέσμευσε 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επίσης εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δισ.  ευρώ, με συνέπεια σημαντικές επίσης απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 9 δισ ευρώ.

Ο Πρόεδρος και η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα: «Δράσεις του ΕΒΕΑ για τον περιορισμό του παραεμπορίου» την επόμενη εβδομάδα.




 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...