Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Θράκη: Διαμαρτύρονται οι τουρκοπράκτορες για την γιορτή της 25ης Μαρτίου



Οι "σκληροί" της Θράκης, υπαγορεύουν ακόμη και το πως θα γίνονται οι ελληνικές εθνικές γιορτές στα σχολεία των χωριών της μειονότητας.

Είχαν προκαλέσει μέγα θέμα την 28η Οκτωβρίου ,γιατί δάσκαλοι είχαν δώσει μεταξύ πολλών ποιημάτων κι ένα που θεωρήθηκε ότι έχει ρατσιστικό περιεχόμενο!


Διαβάστε την επιστολή προς την υπουργό Παιδείας για να καταλάβετε τι κατάσταση επικρατεί στη Θράκη:


ΘΕΜΑ : ¨ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ¨
Κομοτηνή, 21-10-2010, αρ. πρωτ. Νο 59
Κυρία Υπουργέ


Όπως ενημερώθηκε ο σύλλογος μας από τους κηδεμόνες του μειονοτικού δημοτικού 
Λυκείου του νομού Ροδόπης, κάποιοι δάσκαλοι του ελληνικού προγράμματος, επ΄ευκαιρία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στους μειονοτικούς μαθητές ποιήματα που περιλαμβάνουν τους στίχους ¨Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω¨ και ¨Ελληνάκι¨. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά προκάλεσε αγανάκτηση στα μέλη μας. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες.

Οι ταυτότητες των κοινοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις επιλογές των δασκάλων . Όπως και η συμμετοχή στην προσευχή της εκκλησίας

δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των γραμματέων των δήμων και κοινοτήτων.
Συμφωνώντας με τις παραπάνω αρχές, προσδοκούμε την βοήθεια σας για την διασφάλιση της τάξης ώστε στο μέλλον αυτοί οι δάσκαλοι να μην διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, και θέλουμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για παιδιά και είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Ελπίζουμε στην άμεση επέμβαση του υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε ως σύλλογος να ενημερωθείτε για το θέμα αυτό

Εξ ονόματος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ

Ο Γενικός Γραμματέας Ο πρόεδρος
Ιμπραίμ Μεμέτ 
Μεχμέτ Ντερντιμάν


Τώρα στην εορτή της 25ης Μαρτίου, όλα πήγαν όπως τα ήθελαν οι "σκληροί".Δεν γνωρίζουμε τι ποίηματα απαγγέλθηκαν από τους μαθητές όμως το περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί, μας πληροφορεί:


Ο εορτασμός έγινε χωρίς τα φανατικά ποιήματα !!!
Σήμερα είναι η μέρα που η Ελλάδα επαναστάτησε και κήρυξε την ανεξαρτησία της απέναντι στο Οθωμανικό κράτος. Η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου όπως σε όλη την Ελλάδα, γιορτάστηκε και στα μειονοτικά σχολεία της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.

Το πιο ενδιαφέρον από τις τελετές υπήρξε στο χωριό Λύκειο. Στην περασμένη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχαν δοθεί από χριστιανούς δασκάλους σε παιδιά του μειονοτικού σχολείου φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα, και ο κόσμος ως αντίδραση μποϊκοτάρισε την γιορτή της 28ης, και κανένας δεν μετείχε στην τελετή.


Σήμερα φάνηκε ότι οι διοικούντες 
πήραν μάθημα από το παρελθόν. Δεν δόθηκαν φανατικά και ρατσιστικά ποιήματα στα παιδιά. Βλέποντας το αυτό ο κόσμος του χωριού ενδιαφέρθηκε για την γιορτή. Περίπου 150 άτομα παρακολούθησαν την τελετή. Στην τελετή πολύ σύντομη ομιλία για την σημασία της μέρας έκανε ο δάσκαλος Αλή Ντερβίς. Ακολούθως το 1ο και 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο κατέθεσαν στεφάνια, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Ακολούθως απήγγειλαν ποιήματα.

Το χωριό Λύκειο με αυτόν τον τρόπο, έδωσε ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να παίξουν παιχνίδια πάνω στη 
Τουρκική μειονότητα. Οι χωρικοί του Λυκείου απέδειξαν πως δεν συγχωρούνε αυτούς που επιτίθενται στις εθνικές και πνευματικές τους αξίες και δίνουν την δέουσα απάντηση τον καιρό που πρέπει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...