Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

"Κλειδώνει" η αναδιάρθρωση - Αλλάζουν τα πάντα στο πολιτικό και οικονομικό τοπίο


Image"Κλειδώνει" η αναδιάρθρωση, όπερ εστί "κούρεμα" χρέους, επιμήκυνση πληρωμής του και μία, ας πούμε, "τεχνητή πτώχευση" μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Τόμας Μίροου δήλωσε πριν λίγο στο πρακτορείο Bloomberg, ότι "Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι ταμπού. Νομίζω ότι είναι λάθος να το θεωρούμε ταμπού. Ένα χρέος μεταξύ του 150% και του 160% του Α.Ε.Π. δεν είναι ανεκτό. Είναι πιθανόν πιο λογικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το χρέος της Ελλάδας, παρά να αναβληθεί η αντιμετώπισή του».
Η δήλωση αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να γίνει αυτό που λέει, όπως είπε και ο Τόμας Μίροου, λέει η λογική: Αναδιάρθρωση χρέους. Δεν πρόκειται περί πτώχευσης. Τα κράτη δεν πτωχεύουν. Και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας τεράστια ευθύνη για την συσώρρευση χρέους φέρει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως οι άπληστες τράπεζες που μας δάνειζαν όλα αυτά τα χρόνια ενώ ήξεραν την αντικειμενική κατάσταση του χρέους.
Μία αναδιάρθρωση του χρέους είναι το μοναδικό πράγμα που θα μπορέσει να επιτρέψει στην χώρα να αποπληρώσει ας πούμε το 70% των υποχρεώσεων της σε ένα βάθος χρόνου. Μπορεί να σημάνει και έξοδος από την ευρωζώνη. Ίσως. Αλλά το θέμα είναι ότι η είσοδος στην ευρωζώνη και το ευρώ, απλώς βοήθησαν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνουν φτωχότεροι, αφού δεν ακταφέραμε να αλλάξουμε τις δομές τους κράτους και της κοινωνίας.
Και πάνω απ'όλα να εγκαθιδρυθεί μια τραπεζική ολιγαρχία στην χώρα που έλεγχε ολόκληρη την πολιτική δομή της...
Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη απλά φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών!



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...