Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Χειροτερεύει η κατάσταση και οι αρχές ψεκάζουν με ραδιενεργό ατμό τον αντιδραστήρα.

Το σύστημα ψύξης της πυρηνικής μονάδας παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία.

Η Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε ότι η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Η κατάσταση, όσο περνά η ώρα, φαίνεται πως επιδεινώνεται και σύμφωνα με το Associated Press οι ιαπωνικές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού για να μειώσουν την πίεση. Για κίνδυνο μικρής διαρροής ραδιενέργειας προειδοποίησε ο υπουργός Βιομηχανίας, Μπάνρι Καϊέντα, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Νωρίτερα, πάντως, είχε γίνει γνωστό ότι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο και το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV είχε μεταδώσει πως δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έθεσε τις εγκαταστάσεις σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι αρχές ειδοποίησαν 6.000 κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Για παν ενδεχόμενο στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού για την πυρηνική προστασία.

Αναλυτής της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικών δήλωσε ότι εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας με μπαταρία τέθηκε σε λειτουργία έπειτα από περίπου μία ώρα, αφότου εντοπίστηκε το πρόβλημα και άρχισε να τροφοδοτεί ξανά με νερό το σύστημα ψύξης, όπου το επίπεδο του ύδατος είχε αρχίσει να πέφτει.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης διαρροή ραδιενέργειας δεν εντοπίστηκε σε κανέναν από τους πυρηνικούς σταθμούς των νομαρχιών που επλήγησαν από το σεισμό, κάτι το οποίο ισχύει και για τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάβα, στη νομαρχία Μιγιάγκι. Σε ένα κτίριο του σταθμού που στεγάζει τουρμπίνα είχε εκδηλωθεί νωρίτερα πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε.

Επιχειρησιακός παραμένει εξάλλου, σύμφωνα με τις αρχές, ο πιο σημαντικός πυρηνικός σταθμός, αυτός της Κασιβαζάκι-Καρίβα, στην κεντρική νομαρχία Νιιγκάτα.






ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...