Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Μόνο χερσαία επιχείρηση ανατρέπει τον Καντάφι» λέει Έλληνας αξιωματικός του ΝΑΤΟ




Η  στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ μετά από τη συγκέντρωση πληροφοριών που πραγματοποίησαν στο έδαφος της Λιβύης εξειδικευμένες ομάδες πληροφοριών, υποστηρίζει ότι«δεν θα πρέπειί να αναμενέται ανατροπή του Μ. Καντάφι από τους αντικαθεστωτ ικούς, καθώς ακόμη κι αν εξουδετερωθεί εντελώς το βαρύ οπλοστάσιο του λίβυου ηγέτη, εξακολουθεί να είναι υπέρ του, το γεγονός ότι διαθέτει καλά συγκροτημένες μονάδες που κινούνται και δρουν οργανωμένα απέναντι σε ένα όχλο, συχνά άοπλο και με ισχυρές διαφορές μεταξύ τους». Σε προπαρασκευαστικό έγγραφο της Συμμαχίας, με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς μνεία προτάσεων εξόδου από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη, η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν διακρίνει πιθανές λύσεις παρά μόνο την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, είτε για διατήρηση μιας ευρείας ζωνης ασφαλείας στην ανατολική Λιβύη ή προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι μετά από πόλεμο.
«Η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, είναι αυτή τη στιγμή κάτι σαν το «666» για την εκκλησία», μας είπε ανώτερος Έλληνας αξιωματικός της Συμμαχίας με γνώση της κατάστασης,» αλλά φοβούμαι, όπως και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου εδώ ότι δεν θα υπάρξει διαφορετικά λύση». Σε ερώτησή μας, αν ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά, τόνισε ότι αυτό το σενάριο έχει ήδη απορριφθεί, καθώς ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών και η εκπαίδευσή τους, ώστε να αποτελέσουν αξιόμαχη δύναμη, θα απαιτούσε τουλάχιστον περίοδο 6 μηνών, χρονικό διάστημα που η πολιτική ηγεσία δεν διαθέτει.
Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, ότι αξιωματικοί συλλογής πληροφοριών (humint) και υπόδειξης στόχων έχουν μεταβεί στη Λιβύη, αλλά επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ορισμένοι εκ των στόχων που εβλήθησαν με πυραύλους, δεν θα μπορούσαν να εντοπισθούν απλώς δορυφορικά. Επέμεινε ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ, δεν έχει αποστείλει στη Λιβύη κανένα αξιωματικό με συμμαχική εντολή καθώς ως τώρα, δεν πρόκειται για αποστολή υπό τη διοίκηση της Συμμαχίας.
Τέλος, υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει σχετικά καλή γνώση των εξελίξεων, καθώς εκτός από τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω καναλιών του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο, είχε και η ίδια δυνατότητα συλλογής πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών πηγών από τα ραντάρ που υπάρχουν και είναι στραμμένα στην κεντρική Μεσόγειο.
infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...