Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο χωριό Γκελά στη Ροδόπη

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που οικοδομήθηκε στα θεμέλια πρώιμης χριστιανικής βασιλικής

Στο χωριό Γκελά, ένα από τα παραμυθένια μέρη της Ροδόπης, το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1500 μέτρων, οι αρχαιολόγοι ερευνούσαν το 2010 ένα λατρευτικό- τελετουργικό κέντρο. Η υφηγήτρια δόκτωρ Μαργαρίτα Βακλίνοβα πήγε για ανασκαφές στην περιοχή του χωριού το 1964, αλλά μόλις πέρσι είδε τις ελπίδες της να γίνονται πραγματικότητα.


Οι ανασκαφές και η έρευνα της πρωτοχριστιανικής βασιλικής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο λατρευτικού χώρου των αρχαίων Θρακών, ολοκληρώθηκαν και ήδη έχει αρχίσει το επόμενο στάδιο - η συντήρηση και έκθεση των κτηρίων που ανακαλύφθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή της Ροδόπης αποκτά ακόμα ένα κέντρο πολιτιστικού τουρισμού, το χωριό Γκελά που θεωρείται ένας από τα πιο παλιούς οικισμούς στο υπέροχο αυτό βουνό της Βαλκανικής.


"Στην περιοχή υπάρχουν μνημεία από την εποχή του χαλκού. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική νεκρόπολη η

οποία μαρτυρά ότι στην περιοχή ζούσε μεγάλος αριθμός Θρακών επί χιλιετίες. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, μια και από εδώ περνά ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους της Ροδόπης, που συνδέει τα ηπειρωτικά Βαλκάνια με το Αιγαίο πέλαγος. Πρόκειται για κάτι το εξαιρετικά σημαντικό σε ό,τι αφορά στην άμυνα, την ασφάλεια του πληθυσμού τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Υπάρχουν επίσης πιο πρόσφατες νεκροπόλεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι τα μέρη αυτά δεν σταμάτησαν να κατοικούνται στην πορεία των αιώνων", αναφέρει Δρ Βακλίνοβα.

Εκτός από τη μεγάλη βασιλική, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ερεύνησαν, επίσης το 2010, ένα θρακικό φρούριο με τείχος, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Γκέλα. Η αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σύμπλεγμα να αποτελεί μέρος ενός από τα πιο σημαντικά μέρη λατρείας του τοπικού πληθυσμού. Ο χώρος φυλάσσεται από ένα κεντρικό ορεινό δρόμο που συνέδεε τη Θράκη με τον κόλπο της Θεσσαλονίκης. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία των αρχαιολογικών ερευνών, οι Θράκες εξακολούθησαν να κατοικούν την περιοχή και στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


"Ίσως ο λόγος που επιβάλλεται ο χριστιανισμός στην περιοχή στα τέλη του 4ου και τις αρχές του 5ου αιώνα, να είναι ο μεγάλος αριθμός των Θρακών που κατοικούσαν εκεί. Όπως αναφέρεται σε διάφορες πηγές, οι Θράκες της φυλής των Βήσσων τραγουδούσαν με "γλυκές φωνές" δοξαστικούς ύμνους στο Θεό. Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις, το χριστιανικό αυτό κέντρο είχε μεγάλη σημασία. Αυτός είναι και ο λόγος που οικοδομήθηκε ένας τόσο μεγάλος ναός, ο οποίος ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος, αλλά και ακόμα δυο κτίσματα, την ύπαρξη των οποίων γνωρίζουμε. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις ανακαλύψεις μας σε πόλο έλξης επισκεπτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ιστορία. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την υπέροχη φύση, τον καθαρό αέρα την καταπληκτική σπηλιά Λέντνιτσα και την επιβλητική κορυφή Γκολιάμ Περελίκ. Εκτός αυτού το χωριό Γκέλα βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αρχιτεκτονικό και παραδοσιακό μνημείο με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, το χωριό Σιρόκα Λάκα".


Το πρόγραμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χωριό Γκέλα, των οποίων υπεύθυνη είναι η υφηγήτρια δόκτωρ Μαργαρίτα Βακλίνοβα, υποστηρίζουν, μέσω του Μηχανισμού χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχνενστάιν και Νορβηγία).


Εκτός από τις ανασκαφές στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η συντήρηση και έκθεση των κτηρίων που ανακαλύφθηκαν και της συνολικής ιστορίας της Ροδόπης. Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση και θέα που προσφέρει η περιοχή, με τα τουριστικά μονοπάτια, το μουσικό παραδοσιακό φεστιβάλ γκάιντας που πραγματοποιείται στο χωριό Γκέλα και την γνωστή φιλοξενία των κατοίκων του, θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή.


Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης - Κείμενο: Βενέτα Παβλόβα



visaltis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...