Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πιέσεις στον Μ.Ομπάμα να εξοπλίσει τους επαναστάτες στην Λιβύη


ImageΠιέσεις προς την κυβέρνηση του Μπ. Ομπάμα να προχωρήσει στον εξοπλισμό των επαναστατών στη Λιβύη ασκούνται από μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου. 
Στελέχη της Γερουσίας, όπως ο Τζων Κέρι (Δημοκρατικός), ο Μπιλ Ρίτσαρντσον – πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρώην υπουργός Ενέργειας και τέως κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, και πολλοί άλλοι, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει εξοπλισμός των επαναστατών μέσω κεκαλυμμένων «οδών».
Στα οπλικά συστήματα που πιθανόν θα φτάσουν στους επαναστάτες, υπολογίζονται και αντιαεροπορικά συστήματα όπως Stinger για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Αν και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο Τζων ΜακΚέιν, ζητούν την άμεση εμπλοκή της χώρας στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, ακόμα και με επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που πρακτικά σημαίνει βομβαρδισμό της αεράμυνας των κυβερνητικών δυνάμεων.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, εν μέρει στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το επιτελείο του Μπ. Ομπάμα. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο που ακριβώς θα καταλήξει μια ενδεχόμενη επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης.
Η περιοχή του Μαγρέμπ, η Υποσαχάρια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής αποτελούν γεωγραφικές εκτάσεις στις οποίες δρουν ήδη ισλαμικές οργανώσεις – παρακλάδια της Αλ Κάιντα, που διατηρούν στενές σχέσεις με αντίστοιχους πυρήνες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Στο σημείο αυτό, δηλαδή της εμπλοκής της Αλ Κάιντα στο ζήτημα που έχει ανακύψει στη Λιβύη, οι καταγγελίες Καντάφι δεν στερούνται ουσίας και στο παρελθόν αποτελούσαν αντικείμενο ενασχόλησης των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες γνωρίζουν καλά όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...