Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Κόντρα στην Τουρκία για τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων

Σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν από την μια πλευρά, αλλά και του προέδρου Γκιούλ, σημαντικής μερίδας των μέσων ενημέρωσης και της πρεσβείας των ΗΠΑ, εξελίσσεται η σύλληψη 61 δημοσιογράφων στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν στην Τουρκία. Οι δικαστικές αρχές και η πολιτική εξουσία δηλώνουν ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν για τη δημοσιογραφική δραστηριότητα των κατηγορουμένων.
Ο εισαγγελέας δεν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τους λόγους της σύλληψής τους, ενώ με γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθούνται τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, πράγμα που εκλήφθηκε από πολλούς σχολιαστές ως «απειλή».

Την Πέμπτη είχαν προσαχθεί δέκα άτομα, εννιά δημοσιογράφοι και ένας ιστορικός, ενώ εκδόθηκε σχετικό ένταλμα και για ένα στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) το οποίο ωστόσο βρίσκεται στο εξωτερικό και πρόκειται να επιστρέψει μεθαύριο. Περισσότερο από όλους όμως προκάλεσε αντιδράσεις η σύλληψη των δημοσιογράφων Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, οι οποίοι έχουν υπογράψει αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, αλλά και βιβλία σχετικά με πτυχές του τουρκικού παρακράτους. Αμφότεροι έχουν ασχοληθεί και με την ισχύ του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται σημαντικό στήριγμα της σημερινής πολιτικής εξουσίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε πως οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, αλλά σημείωσε ότι «κάποιοι διεθνείς οργανισμοί δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάσταση στην Τουρκία. Κι εμείς δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτούς. Είναι λάθος να επιχειρείται η φθορά της κυβέρνησης μέσω της ελευθερίας του Τύπου».

Ποια είναι η κατηγορία παραμένει λίγο αόριστο, αφού οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με τη δικαιολογία ότι είναι «μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν», δίχως όμως να στηριχθεί η κατηγορία. Ο εισαγγελέας Ζεκεριγιά Οζ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε με βάση "μη ανακοινώσιμα απόρρητα στοιχεία" τα οποία ωστόσο δεν ανέφερε ούτε στους κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «η αποδοχή του ισχυρισμού ότι η εισαγγελία έχει στόχους και κίνητρα πέραν του δικαίου και η προσπάθεια να κατευθυνθεί η κοινή γνώμη με ανάλογες αστήρικτες εκτιμήσεις, συμβάλλει στους σκοπούς της τρομοκρατικής οργάνωσης. Παρακολουθούνται και εκτιμώνται τα σχετικά δημοσιεύματα».
O πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ο οποίος εσχάτως έχει διαφοροποιηθεί σε πολλά σε σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ και ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα έχει προχωρήσει σε άτυπο διάβημα.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...