Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώνει την αποστολή του το "Explora" - Έμεινε η de facto αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας


Image(Ανανέωση 12.15, 25/03): Ολοκληρώνει τις εργασίες του και πρόκειται να αποχωρήσει το ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος "Explora", χωρίς νε προσεγγιστεί αυτή την φορά από σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, κάτι που όπως γράφαμε χθες, δεν επρόκειτο να συμβεί από την στιγμή που οι Τούρκοι είχεν κερδίσει αυτό που ήθελαν: Την αίτηση των Ιταλών προς την Άγκυρα για να τους επιτρέψουν να κινηθούν εντός περιοχής ελληνικής δικαιοδοσίας! Εξέδωσαν την σχετική άδεια, μαζί με τη NAVTEX και δημιούργησαν de facto τετελεσμένα.
Από την περιοχή έχει αποχωρήσει ένα τουρκικό σκάφος που υπήρχε χθες και δεν αναμένονται άλλα "παρατράγουδα".
------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας μπήκε πριν από μία ώρα και σαράντα λεπτά, περίπου, το ιταλικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "Explora" και αυτή την φορά η ελληνική πλευρά έχει λάβει τα μέτρα της αφού το σκάφος παρακολουθείται από την φρεγάτα (F465) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ τύπου «S», η οποία - επιτέλους - έχει λάβει εντολή να επέμβει σε περίπτωση που τουρκικό σκάφος ενοχλήσει το "Explora". Αν αυτό είχε συμβεί στις 12 Μαρτίου όλα σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Στην ευρύτερη περιοχή πλέει μια τουρκική κορβέτα, η οποία δεν έχει πλησιάσει ακόμα το "Explora".  
To ιταλικό σκάφος ακολουθεί πορεία από δυτικά προς ανατολικά νότια της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης και κινείται προς το Ισραήλ και την κυπριακή ΑΟΖ, οπότε θα περάσει και νότια του Καστελόριζου.
Οι Τούρκοι πιθανότατα δεν πρόκειται να εμπέμβουν αφού έχουν επιτύχει τον στρατηγικό τους στόχο, την αίτηση έκδοσης άδειας από την Άγκυρα την οποία έλαβαν με την κοινοποίηση σχετικής NAVTEX.
Η ελληνική πλευρά έχει εκδόσει και αυτή NAVTEX (δεύτερο μείζον στρατηγικό σφάλμα μετά την άρνηση υποστήριξης του "Explora" στις΄12 Μαρτίου όταν επί 12 ώρες δεχόταν την τουρκική πειρατεία).
Στον Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την όλη επιχείρηση, ενώ είναι και σε ανοικτή γραμμή μα το υπουργείο Εξωτερικών.
Για οτηδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...