Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την «Standard & Poor΄s»

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος «Standard & Poor΄s», δίνοντας συνέχεια στα «αμφιλεγόμενα» πλήγματα εναντίον της ελληνικής οικονομίας.

Ο οίκος μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί και σε νέα υποβάθμιση, καθώς η αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να τελεί υπό παρακολούθηση. Αυτό θα γίνει αφού πρώτα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία για το 2010 και εκτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα και οι τάσεις του 2011.

Η υποβάθμιση ήταν από «BB+», σύμφωνα με την κλίμακα που χρησιμοποιεί ο οίκος, από «ΒΒ-» προηγουμένως. Το γεγονός της υποβάθμισης από μόνο του αναμένεται να επηρεάσει και την αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου...

Στην αιτιολόγηση της απόφασης, ο οίκος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Μαρτίου), όπου καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης θα μπορούν να λαμβάνουν δανειοδότηση από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται, θεωρεί ότι αποτελούν επαλήθευση όσων ο οίκος είχε εκτιμήσει στο πρόσφατο παρελθόν για την Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις αυτές, σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της αναγκών, υπονομεύουν τις ελληνικές προσδοκίες για επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου το 2013...

Κατά συνέπεια, αφού θα σταματήσει τότε η διεθνής στήριξη (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση), αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να μην μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...