Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ξεκινά η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αρκτικής!


Βρισκόμαστε μόλις ένα χρόνο περίπου μακριά από την έναρξη αξιοποίησης των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αρκτικής. Το νέο παγκόσμιο «μεγάλο παιχνίδι» μόλις άρχισε...

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswire, η πολυεθνική (αγγλο-ολλανδική) εταιρία του ενεργειακού κλάδου Shell, ανακοίνωσε ότι προσβλέπει στην έναρξη άντλησης πετρελαίου από «οικόπεδο» στην Αρκτική Θάλασσα ν(θάλασσας Beaufort και Chukchi), το καλοκαίρι του 2012.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία για να προχωρήσει απομένουν κάποιες – τυπικές όπως φαίνεται – εγκρίσεις από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δυσκολίες που είχαν εγερθεί με μηνύσει περιβαλλοντικών οργανώσεων με σκοπό να αποτραπεί μια οικολογική καταστροφή όπως αυτή που συνέβη στην BP πέρσι στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν αντιμετωπιστεί, αφού η Shell ανακοίνωσε ότι διαθέτει ένα ειδικό μηχανισμό περιορισμού της διαρροής, στην απευκταία περίπτωση που σημειωθεί κάποιο πρόβλημα.

Ο μηχανισμός είναι ειδικά κατασκευασμένος για λειτουργία στις θερμοκρασίες της περιοχής, ενώ θα υποστηρίζεται από έναν ολόκληρο στόλο πλοίων τα οποία θα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να παρέμβουν έγκαιρα σε περίπτωση που σημειωθεί οτιδήποτε.

Η οριστική απόφαση που θα δώσει οριστικά το «πράσινο φως» στην εταιρία να ξεκινήσει την προεργασία με την κατασκευή των εγκαταστάσεων για την άντληση του πετρελαίου θα δοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ο ορίζοντας αναφορικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.

defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...