Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Λιβύη: Βομβαρδισμός πετρελαιοπηγής – τραγελαφικές εξελίξεις…

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Καΐμ, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πετρελαιοπηγή στην περιοχή Σαρίρ, ενώ η Δύση δίνει… ρεσιτάλ διπλωματικής ανεπάρκειας.

Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρεις φύλακες και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προχώρησε σε σχολιασμό του γεγονότος ακόμα.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι βομβάρδισαν με πυροβολικό και άρματα την πόλη Μισράτα. Το γεγονός έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους αντικυβερνητικούς, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα για τη θεωρούμενη «υποχώρηση» στην παροχή υποστήριξης από την πλευρά των συμμάχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι καθίσταται δυσκολότερο για τα συμμαχικά αεροσκάφη να διακρίνουν τις δυνάμεις του Καντάφι από τους αντικυβερνητικούς, λόγω του ότι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Επίσης, κατηγόρησε τον Μ. Καντάφι ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινες «ασπίδες» για να προστατεύσει τις δυνάμεις του.

Ωστόσο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα των τακτικών που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στη συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στη Μισράτα δε μπορεί να συνεχιστεί.

Από την πλευρά τους οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε επιθέσεις κατά των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται στις περιοχές των αντικυβερνητικών, σε μια προσπάθεια να τους αφαιρέσουν τη δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη, βομβαρδίστηκαν από τους κυβερνητικούς, οι πετρελαιοπηγές στη Μίσλα και την Γουάχα. Εν τούτοις, το πετρελαιοφόρο «Equator» με σημαία Λιβερίας που είχε φτάσει στο Τομπρούκ για να παραλάβει πετρέλαιο, απέπλευσε χωρίς κανένα πρόβλημα, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη εξαγωγή των αντικυβερνητικών.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αεροσκαφών που έχει συγκεντρώσει για τη Λιβύη, ενώ χθες εκτελέστηκαν 198 αεροπορικές αποστολές, σε σχέση με τις 155 που είχαν εκτελεστεί πριν δύο ημέρες. Ταυτόχρονα, Αμερικανοί και Ιταλοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο παροχής όπλων στους αντικυβερνητικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αντικυβερνητικοί εξαιρούνται από την απόφαση εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της 17ης Μαρτίου.

Με λίγα λόγια έχουμε μια Δύση η οποία «βρυχάται» αλλά στη ουσία φυγομαχεί, ένα «στρατό» των αντικαθεστωτικών ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είναι τουλάχιστον για γέλια ή/και για κλάματα, όλοι ζητούν από τον Καντάφι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ενδεχομένως από την ίδια τη χώρα, χωρίς όμως να συζητούν μαζί του, αφήνοντας στελέχη της «διεθνούς δικαιοσύνης» (π.χ. η γνωστή Κάρλα ντελ Πόντε) να ζητούν την παραπομπή του σε διεθνές δικαστήριο!

Και μετά υποτίθεται ότι θέλουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να βρουν πολιτική λύση στη σύγκρουση! Άρα πιστεύουν ότι ο Καντάφι είναι δυνατόν να φύγει, χωρίς να κάνουν τον κόπο να συνομιλήσουν μαζί του και να του δώσουν εγγυήσεις μη δίωξης τουλάχιστον! Θεωρούν ότι είναι τόσο μειωμένης ευφυΐας ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα όπου είναι εξαιρετικά εύκολο να προβλεφθεί το μέλλον που του επιφυλάσσουν οι Δυτικοί που έχουν κατορθώσει με τη στάση τους να απαξιώσουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης και Δικαίου!

Πρόκειται για πραγματικό θέατρο του παραλόγου, το οποίοι δυστυχώς αναδεικνύει το τρομακτικό έλλειμμα ηγεσίας, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και αλλού…

www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...