Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η πυραμιδα του Kukulcan.


Η πυραμίδα του Kukulcan βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Chichen-Itza βόρεια της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, χτίστηκε από τους Μάγιας περίπου στο 800 μ.Χ. και έχει ύψος 25 μέτρα Το μνημείο αυτό ήτανε το πέτρινο ημερολόγιο των Μάγιας, που αργότερα ονομάστηκε «το κάστρο» (El Castillo). Επίσης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988.
Σε κάθε πλευρά της πυραμίδας υπάρχει μία σκάλα που αποτελείται από 91 μικρά και απότομα σκαλιά. Αν στο άθροισμα των σκαλιών (364) προσθέσουμε και το τελευταίο διάζωμα σχηματίζουμε τον αριθμό των ημερών του έτους. Τα 9 διαζώματα σε κάθε έδρα χωρίζονται στη μέση από τη σκάλα σχηματίζοντας 18 τμήματα που αντιπροσωπεύουν τους 18 μήνες (με 20 ημέρες ο καθένας) του ημερολογίου των Μάγιας.

Σε κάθε ισημερία (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου) παρατηρείται στη βόρεια πλευρά ένα παράξενο φαινόμενο: το φως του ήλιου συνδυάζεται με τις σκιές και δημιουργούν μια σειρά από τρίγωνα. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου 3 λεπτά.
Σύμφωνα με ψηφοφορία που διεξήχθη με πρωτοβουλία της ελβετικής οργάνωσης New7Wonders το 2001 (τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2007) η πυραμίδα είναι ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου. Τα υπόλοιπα έξι είναι Το Σινικό τείχος της Κίνας, η Πέτρα στην Ιορδανία, το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στην Βραζιλία, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία.
Η πυραμίδα του Kukulcan


Η πυραμίδα του Kukulcan


Η πυραμίδα του Kukulcan


Η πυραμίδα του Kukulcan


Η πυραμίδα του Kukulcan





Η πυραμίδα του Kukulcan




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...