Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Σκάνδαλο: Αναδρομικά ζητούν 800 πρώην βουλευτές!



anadromika_3-5-2011Την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ ως αναδρομικά διεκδικούν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές.
Συγκεκριμένα, οι πρώην βουλευτές με προσφυγές τους ζητούν να ισχύσει και γι’ αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών, όπως έγινε γνωστό από την αντιπρόεδρο του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντία Καλδή.
Αυτοί οι  πρώην βουλευτές, που διεκδικούν περίπου 250.000 ευρώ ο καθένας, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενο των προσφυγών τους, όπως διευκρίνισε η κ. Καλδή.
Ειδικότερα:
*η πρώτη κατηγορία πρώην βουλευτών ζητεί να ενταχθεί στη ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για τα αναδρομικά της περιόδου 2003-2007
*η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους τους πρώην βουλευτές που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και με μεταγενέστερες προσφυγές τους ζήτησαν όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν, λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.
*η τρίτη κατηγορία συνταξιούχων βουλευτών ζητεί με αγωγές αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Ζ΄ Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται, αλλά αντιθέτως οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές «πάγωσαν». Έτσι το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης δεν αναπροσαρμόστηκε ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν και αναδρομικά στους δικαστές.
Μοιραία το «πάγωμα» των βουλευτικών αποζημιώσεων επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών.
Επειδή, όμως, οι πρώην βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής υπέβαλλαν προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.
Η προηγούμενη Βουλή, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα είχε ασχοληθεί με το θέμα των αναδρομικών και είχε αποφασίσει να μην καταβληθούν αυτά στους εν ενεργεία βουλευτές.
Την απόφαση αυτή επικαλέστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνειρμός σε βάρος του Κοινοβουλίου, από ενέργειες και διεκδικήσεις πρώην μελών του.

directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...