Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στη Μόσχα βγάζουν αφρούς κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ


pap_drΗ Μόσχα δε θέλει ούτε να ακούει για τον Γιώργο Παπανδρέου, μας είπε χθες Ρώσος διπλωμάτης, που υπηρετεί σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και έχει απόλυτο δίκιο.
Υπό τη «σκιά» λοιπόν των κινητοποιήσεων των διπλωματών και της στοχευμένης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Alexander Grushko, όλα δείχνουν... πολύ χειρότερα.
Κι ας προσπάθησε πολύ το ΥΠΕΞ να «ανεβάσει» επικοινωνιακά το θέμα της εδώ παρουσίας του Ρώσου αξιωματούχου, με αφορμή το συνέδριο για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας που συνδιοργανώνουν το ελληνικό και το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Κι ας είπε ο κ. Δρούτσας μεταξύ άλλων, που στόχο είχαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, τα εξής: «Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι οι διμερείς μας σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο σε όλους τους τομείς. 
Βασίζονται σε μία βαθιά φιλία των δύο λαών μας». Τάδε έφη ο Δημήτρης Δρούτσας ή πως λέμε, «χάντρες στους ιθαγενείς». 
Ένας ΥΠΕΞ για κλάματα!
Ο Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος οδεύει από γκάφα σε γκάφα, λειτουργώντας ως επικεφαλής ΜΚΟ και απαξιώνοντας εντελώς το ΥΠΕΞ, καταβάλλει προσπάθεια να «μαζέψει» τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, για λογαριασμό του προϊσταμένου του πρωθυπουργού. Όμως, εις μάτην.
Οι Ρώσοι έχουν «χρεώσει» την ελληνική κυβέρνηση στην αμερικανική σφαίρα επιρροής. Μάλιστα, δεν έχουν καμία αμφιβολία: η Αθήνα, είναι πλέον προτεκτοράτο της Ουάσινγκτον, λένε χαρακτηριστικά, χωρίς φωνή και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα με αυτή την κυβέρνηση, αυτόνομης παρουσίας ή διεθνούς παρέμβασης.
Με τα διεθνή «σοσιαλιστικά» ερείσματα μάλιστα του Έλληνα πρωθυπουργού να «καίγονται»  το ένα μετά το άλλο, τα πράγματα για την Αθήνα χειροτερεύουν συνεχώς... 
Η «ακύρωση» από την προεκλογική κιόλας περίοδο (θυμηθείτε τι είπε για τους αγωγούς στην Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου) της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως ήταν φυσικό εξόργισε τη Μόσχα.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι η Αθήνα, στο θέμα του ζωτικής γι’ αυτούς σημασίας αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, «κρύβεται» πίσω από τις βουλγαρικές αιτιάσεις, ενώ γελάνε με τις περιβαλλοντικές «ενστάσεις» που κάποιοι αναμασούν στην Ελλάδα.
Από την άλλη, η οργή των Αμερικανών για την πολιτική του Κώστα Καραμανλή, έχει αποτυπωθεί στα τηλεγραφήματα των διπλωματικών τους αποστολών, που διέρρευσαν μέσω των wikileaks.
Έξαλλοι με τον Παπανδρέου οι Ρώσοι
Το τι λέγεται εδώ και καιρό στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν περιγράφεται! Ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα.
Μια επίσκεψη, που είχε ως αποτέλεσμα και την ειρωνική δήλωση του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ (για την προσφυγή μας στο ΔΝΤ), ο οποίος, αν και θετικά διακείμενος, δεν πίστευε στα αυτιά του, με τους συμβούλους του να λένε αργότερα ότι ο Παπανδρέου... τους κοροΐδευε!
Είναι φανερό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να αποσπάσει την εύνοια των Αμερικανών, γύρισε την εξωτερική της χώρας μας πολλά χρόνια πίσω, απαξιώνοντάς την στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και καθιστώντας την υποτελή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κατεστημένο.
Τους έχουν πάρει χαμπάρι όλοι...
Η προσωπική επιστολή του συνδικαλιστή πρέσβη Δασκαρόλη, η οποία διέρρευσε στον Τύπο και περιείχε πολύ βαριές κατηγορίες κατά των αρμοδίων για την εξωτερική πολιτική της χώρας, προκάλεσε αμηχανία στο ΥΠΕΞ.
Φυσικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία επιδίδεται διαρκώς σε μυστική διπλωματία (η συνάντηση στο Ερζερούμ και τα όσα έγιναν εκεί μιλούν από μόνα τους) την ώρα μάλιστα που «στραγγαλίζει» οικονομικά τους διπλωμάτες φορολογώντας την αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής, έχει αυξήσει κατακόρυφα τα μυστικά κονδύλια. Όπου, δεν υπάρχει το λεγόμενο αγγλιστί accountability, δηλαδή, η υποχρέωση λογοδοσίας...


Νίκος Χιδίρογλου 

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...