Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Τουρκία αμφισβητεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι



Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που εξελίσσεται στη γείτονα, τον ισχυρισμό ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι … καταλήφθηκαν από τους Ελληνες το 2004. «Τα δύο νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή». «Οι Έλληνες πήγαν στο Αγαθονήσι και έφτιαξαν εκκλησία. Δίπλα της, δε, ύψωσαν την ελληνική σημαία», επαναλαμβάνει. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ιδίου κόμματος, Μπουνγιαμίν Αλτούνελλι, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να κάνει δηλώσεις για το θέμα, προκειμένου, «ο τουρκικός λαός να αισθανθεί καλά και ασφαλής» (!!!). «Επειδή η Τουρκία δεν προστατεύει όσα τής ανήκουν, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι στολισμένα σήμερα με ελληνικές σημαίες. Θα καταλαμβάνονται τα νησιά και εσείς δεν θα λέτε τίποτα. Αυτό είναι τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες;», είπε μεταξύ άλλων.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνον ως μικροπολιτική γραφικότητα ενός εθνικιστή σε προεκλογική περίοδο. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως άποψη δηλωτική μιας αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας.
Εκείνο όμως που προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία και πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα και ξεκάθαρα είναι το ασαφές σχόλιο πηγών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την προαναφερόμενη παραληρηματική δήλωση του Τούρκου πολιτικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της  εφημερίδας Hurriyet, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ζεμπέκ ως εξής: «Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, κατά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».
Ουσιαστικά, δηλαδή, «οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών» υποστηρίζουν ότι το νομικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι και  Φαρμακονήσι) είναι υπό αμφισβήτηση και συζήτηση.
Το θέμα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό.
Το Υπουργείο των Εξωτερικών και η Κυβέρνηση, αντί να υποβαθμίζουν συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μηνύματα που εκπέμπει για το Αιγαίο, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσουν πλήρως  την ελληνική κοινή γνώμη.
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, με τον εκπρόσωπο, κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα, να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ «παραλήρημα άνευ προηγουμένου». Αναφερόμενος στο δημοσίευμα για την αντίδραση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι οι διερευνητικές διεξάγονται με αντικείμενο «την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών».

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...