Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Εξοργισμένοι οι ευρωβουλευτές με τη Δανία-θα αποκαταστήσουν τους ελέγχους στα σύνορα



Εξοργισμένοι οι ευρωβουλευτές με τη ΔανίαΗ ανακοίνωση από τις αρχές της Δανίας ότι θα αποκαταστήσουν τους ελέγχους στα σύνορα προκάλεσε την αγανάκτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι βουλευτές ανησυχούν για μια νέα τάση αμφισβήτησης του χώρου Σένγκεν.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, »δεν πρέπει να καταστρέψουμε το χώρο Σένγκεν»,  υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της κυκλοφορίας είναι ίσως η πλευρά της ΕΕ που εκτιμούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι».
Η δανική κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε οι αποφάσεις της «να είναι συνεπείς προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε ο Μπούζεκ.
Ο επικεφαλής της ομάδας των συντηρητικών Ζοζέφ Ντολ χαρακτήρισε «απαράδεκτη την επαναφορά μονίμων ελέγχων στα σύνορα».
«Είναι αδύνατο να οικοδομήσουμε την Ευρώπη πάνω σε εθνικούς εγωισμούς», προσθέτει σε ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφει ο αντιπρόεδρος της ομάδας του, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.
Αν η Δανία «θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συναίνεση στην Ευρώπη για το θέμα αυτό, δεν έχει παρά να βγει από το σύμφωνο Σένγκεν, μια περίπτωση της οποίας τα μειονεκτήματα θα αισθανθούν γρήγορα οι δανοί πολίτες», καταλήγουν.
«Καλούμε τη δανική κυβέρνηση να περιμένει την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν πάρει νέα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.
Εξ ονόματος των Φιλελευθέρων, ο Βέλγος Γκι Φερχοφστάτ εξέφρασε από την πλευρά του «βαθιά λύπη» για την απόφαση αυτή. «Οι κίνδυνοι διατάραξης της δημόσιας τάξης δεν μπορεί να προληφθούν αποτελεσματικά με εθνικά μέτρα στα σύνορα», δήλωσε τασσόμενος υπέρ μιας «ευρωπαϊκής προσέγγισης».
Τα δανικά μέτρα «αντιβαίνουν στο πνεύμα των συνθηκών», κατήγγειλε η Ρουμάνα φιλελεύθερη Ρενάτε Βέμπερ.
Η Δανία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την απόφασή της να αποκαταστήσει «το συντομότερο» μόνιμους ελέγχους στα διευρωπαϊκά σύνορα. Το μέτρο της Δανίας πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο ή τρεις εβδομάδες.
Όμως η Κοπεγχάγη δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει να παραβιάσει τους κανονισμούς του Σένγκεν και διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να επανεισαγάγει τους ελέγχους διαβατηρίων, αλλά ενισχυμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι θέλει να καταπολεμήσει τη διασυνοριακή εγκληματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τις δανικές αρχές εξηγήσεις για την απόφασή τους και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...