Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Λέιζερ, πλάσμα, μικροκύματα:Σε όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας επενδύει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Υπεριώδη λέιζερ που παραλύουν τους σκελετικούς μύες ενώ αφήνουν την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν, όπλα μικροκυμάτων που «ζεματίζουν» τους εχθρούς και δέσμες πλάσματος που ακινητοποιούν οχήματα περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Πενταγώνου, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά.

Σε μερικούς μήνες από σήμερα, ο Πίτερ Σλέσινγκερ της HSV Technologies, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, θα στοχεύσει ένα αόρατο λέιζερ σε μερικά κοτόπουλα που θα κάθονται αμέριμνα στο κλουβί τους. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ηλεκτρικό πεδίο που θα δημιουργηθεί από τη δέσμη θα παραλύσει τα πόδια και τα φτερά τους, ενώ οι λείοι μύες της καρδιάς και των πνευμόνων, που λειτουργούν σε διαφορετική συχνότητα, θα μείνουν ανεπηρέαστοι.
Ένα παρόμοιο όπλο «κατευθυνόμενης ενέργειας», σε μέγεθος καραμπίνας, αναπτύσσεται για το αμερικανικό ναυτικό από την Xtreme Alternative Defense Systems. Δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο από απόσταση, όχι με λέιζερ, αλλά με μια δέσμη ιονισμένου αερίου, ή πλάσματος.

Το όπλο έχει πολλαπλές χρήσεις: Μπορεί να παραλύσει τους εχθρούς, όπως το λέιζερ του Σλέσινγκερ, ή να σταματήσει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων σε κινούμενα οχήματα. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει από απόσταση εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Μιλάμε για τη δυνατότητα να προ-ανατινάζουμε την πλειονότητα των αυτοσχέδιων εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται σήμερα» σχολιάζει ο πρόεδος της Xtreme Alternative Defense Systems Πιτ Μπάιταρ.

Σύστημα Ενεργού Αρνησης

Στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Νέο Μεξικό, η εταιρεία Raytheon (η οποία συμμετέχει στη νέα διαστημική αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, NMD) ανέπτυξε το «Σύστημα Ενεργού Αρνησης» (Active Denial System, ADS), ένα όπλο μικροκυμάτων.

Το ADS, και αυτό μη θανατηφόρο, απωθεί τους εχθρούς ζεσταίνοντας τα μόρια νερού στο δέρμα τους, σαν σε φούρνο μικροκυμάτων. Παρόλο που τα μικροκύματα δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες, ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε κανείς δεν αντέχει να παραμείνει στην ακτίνα δράσης του όπλου.

«Νοιώθεις σαν να παίρνει φωτιά το δέρμα σου» σχολιάζει ο στρατιωτικός Ριτς Γκαρσία, ένας από τους εκατοντάδες υπαλλήλους του στρατού που δέχθηκε να γίνει πειραματόζωο για το ADS.

Όπλα ADS ενσωματωμένα σε οχήματα Humvee θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στο τέλος του 2004, ενώ η οριστική απόφαση για χρήση σε επιχειρήσεις αναμένεται το 2005.

Τα μη θανατηφόρα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας ίσως φαίνονται προτιμότερα από τα θανατηφόρα συμβατικά όπλα. Η χρήση τους είναι απίθανο να απαγορευτεί από διεθνείς συμφωνίες.

Όπως όμως παραδέχεται ο Σλέσινγκερ, τα νέα αυτά όπλα εύκολα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να γίνουν επικίνδυνα ισχυρά.

«Αργότερα, καθώς συγκεκριμένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου αναμιχθούν με αυτό [με τα νέα όπλα], και δουν την ανάγκη για θανατηφόρο δράση, είμαι σίγουρος ότι [η δράση αυτή] θα μπορεί να αναπτυχθεί» σχολιάζει.

Το υπεριώδες λέιζερ «θα μπορούσε να επιφέρει καρδιακή ανακοπή, για παράδειγμα» αναφέρει.

πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


 το άρθρο είναι από το 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...