Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Λιμενικό: "Ετσι αιχμαλωτίσαμε το Audacity of Hope" πριν φτάσει στη Γάζα"







ImageΔηλώσεις αναφορικά με τις συνθήκες σύλληψης του αμερικανικού σκάφους που θα έπλεε προς την Γάζα έδωσε το Λιμενικό Σώμα: «Το σκάφος "Audacity of Hope" σημαίας Η.Π.Α. απέπλευσε απογευματινές ώρες της Παρασκευής χωρίς άδεια απόπλου της οικείας Λιμενικής Αρχής, και ενώ ήταν σε γνώση των υπευθύνων του πλοίου και βεβαίως του πλοιάρχου ότι εκκρεμούσαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του πλοίου. Είναι γνωστό ότι το πλοίο στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε, απετράπη ο απόπλους του και οδηγήθηκε στο Λιμένα Κερατσινίου, όπου και παραμένει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. «Ο κατηγορούμενος 60χρονος πλοίαρχος του σκάφους, κατ΄ εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Πειραιά, στον οποίο προσήχθη στις 02/07/2011, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, για παράβαση των άρθρων 234 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα, παραμένει κρατούμενος στο Α.Τ. Κερατσινίου, προκειμένου να απολογηθεί την Τρίτη 05/07/2011.

Οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που απορρέουν από την υφιστάμενη νομοθεσία ( Κώδικας Ποινικής Δικονομίας , Χάρτης Ην. Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)»
αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και προσθέτει:

«Οφείλω να επισημάνω ότι η χώρα μας ως κατεξοχήν ναυτικό έθνος και παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποχρεούται να τηρεί και τηρεί απαρέγκλιτα την εφαρμοστέα εθνική και διεθνή νομοθεσία πού αφορά σε ελέγχους και επιθεωρήσεις πλοίων που καταπλέουν και παραμένουν σε ελληνικά λιμάνια και αγκυροβόλια.

Ειδικότερα, καθόσον οι έλεγχοι αυτοί και επιθεωρήσεις συνδέονται αιτιωδώς με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη ναυτική ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα ως παράκτιο Κράτος ασκεί πλήρη δικαιοδοσία επί των πλοίων ανεξαρτήτου σημαίας που βρίσκονται στα λιμάνια της.

Γνωρίζετε ότι με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή από 01/07/2011 απαγορεύεται ο απόπλους πλοίων υπό ελληνική και ξένη σημαία από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

Ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες εδράζονται πρωτίστως στην έκκληση του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προτροπή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2011, αλλά και στη νεωτέρα, σημερινή ανακοίνωση, το άρθρο 128 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου για τη χώρα μας και βεβαίως στην ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων, έχουν λάβει και είναι σε ισχύ, και άλλα Κράτη, όπως η Κύπρος και η Γαλλία»,
καταλήγει η δήλωση.
Τώρα, δεν καταλαβαίνουμε τις χρειάζονται όλα αυτά από την στιγμή που υπάρχει σαφής δήλωση του υπουργού ΠΡΟΠΟ Χ.Παπουτσή ότι: "Απαγορεύεται ο απόπλους σκαφών για τη Γάζα από τα ελληνικά λιμάνια για λόγους εθνικής ασφάλειας"...



Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...