Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τηλεφώνημα Παπανδρέου προς Πούτιν: "Σαν βρεγμένη γάτα"...


Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα διαδοχικά "χαστούκια" που έχει φάει από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα την ακύρωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στη Μόσχα με απόφαση της ρωσικής πλευράς με αιτιολογία το γεγονός ότι "Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητηθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις" και διέρρευσε τηλεφώνημα που έκανε ο Γ.Παπανδρέου στον Β.Πούτιν!


Το τηλεφώνημα ήρθε μετά το χθεσινό δημοσίευμα του defencenet.gr, όπου τονιζόταν ότι πλέον αποκτά υψηλούς γεωστρατηγικούς κινδύνους το "πάγωμα" με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς των ελληνορωσικών σχέσεων,

Υποστηρίζουν ότι η συζήτηση έγινε σε "Πολύ καλό και σχεδόν φιλικό κλίμα" ενώ αντίθετα πηγές από την Μόσχα ανέφεραν στο defencenet.gr ότυι "Επρόκειτο για μία τυπική συνομιλία. Κάλεσε ένα πρωθυπουργός ένας άλλο και απλά μίλησαν. Με την Ελλάδα θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αρκεί να το θέλει και η Ελλάδα".

Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας μεγαλύτερης των 20 λεπτών. από ο Μαξίμου διαρρέεται ότι "Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Ελληνικό πρόβλημα και εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια. Το πρόβλημα της Ελλάδας συζητήθηκε εκτενώς αφού και η Ρωσία είχε μπει στο ΔΝΤ πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα ο Πούτιν σε παλαιότερη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν φτάσουμε στο Καστελόριζο, τού είχε μιλήσει αναλυτικά για τα θετικά και τα αρνητικά του ΔΝΤ.

Αρκετή ώρα συζήτησαν και για θέματα ενεργειακής φύσεως αλλά και για εξοπλιστικά αφού μπορεί η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και όλα να έχουν παγώσει αλλά η ρωσική αγορά είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα και με μεγάλη γκάμα αγορά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε επίσημα τον Ρώσο πρόεδρο στη χώρα μας και οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν αναλυτικότερα. Ο κ. Πούτιν απάντησε θετικά και αναμένεται να καθοριστούν οι επίσημες ημερομηνίες της άφιξης του στην Ελλάδα".

Το τηλεφώνημα επιβεβαιώσε η ρωσική πλευρά και με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Οι επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων εξέφρασαν την υψηλή εκτίμησή τους για το σημερινό επίπεδο της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς", είπε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στο Μαγκνιτογκόρσκ της Ν.Ρωσίας, όπου περιοδεύει ο Βλ.Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο "ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη ρωσική πλευρά για τη συνεργασία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες έχει η ελληνική πλευρά, θα ξεπεραστούν σύντομα".

Και οι δύο φράσεις ακούγονται άκρως δειτικές στο σημερινό σκηνικό των ελληνορωσικών σχέσεων.Όπως μόνο και πρώτο το defencenet.gr είχε γράψει, στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, με υπαιτιότητα της ελληνική κυβέρνησης και την ανακολουθία που έχει επιδείξει στην αμυντική συνεργασία. Μάλιστα εσχάτως υπήρξε και άλλο κρούσμα που η ρωσική πλευρά το θεώρησε απάτη εκ μέρους της Αθήνας σε βάρος της Ρωσίας με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα...

Αυτό βέβαια που βασικά έχει τραυματίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις είναι το "πάγωμα" της διακρατικής προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όπως σημείωσε χθες και ο Ιβάν Σαββίδης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...