Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Σκοτεινός τουρισμός» στην Τσεχία



Το δελτίο Τύπου που έφτασε στα χέρια μας, ήταν απλά απίστευτο, όσο και προκλητικό! «Dark Tourism: Ένα νέο φαινόμενο στον Τουρισμό της Τσεχίας», ήταν ο τίτλος του. «Σκοτεινός τουρισμός» λοιπόν! Αλλά στις οργουελικές εποχές που ζούμε, όλα πλέον μπορούμε να τα περιμένουμε! Ακόμα και την προβολή του σατανικού! Για να δούμε όμως τι ακριβώς προβάλλεται και πως. Ανθρώπινα κρανία…
Διαβάστε: «μεταξύ των νέων μορφών τουρισμού που προβάλει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τσεχίας είναι και το ταξίδι στον σκοτεινό παρελθόν της χώρας ή όπως αλλιώς ονομάζεται Dark Tourism. Εκτός από τα τυπικά θέματα του Dark Tourism που είναι τα μνημεία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και διάφορες πόλεις που έχουν να παρουσιάσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων από πολέμους, η Τσεχία διαθέτει ιδιαίτερα μνημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, όπως το παρεκκλήσι των Αγ. Πάντων στην περιοχή Sedlec που είναι εξ’ ολοκλήρου διακοσμημένο με ανθρώπινα κρανία και οστά, το μεγάλο κελάρι της ΜονήςBroumov που διαθέτει 34 μούμιες, την κρύπτη του Βαρώνου Trenck που και αυτή είναι διακοσμημένη με ανθρώπινα οστά, το Μουσείο των Βασανιστηρίων του Μεσαίωνα στο Cesky Krumlov, και τέλος την Άβυσσο Macocha, που αποτελεί ένα προορισμό για αυτοκτονίες».


«Σκοτεινοί» προορισμοί


Και αρχίζει η απαρίθμηση των «σκοτεινών» προορισμών, όπως το οστεοφυλάκιο στο Sedlec, όπου περίπου 30.000 θύματα της επιδημίας της Πανώλης του 1318 είναι θαμμένα σε αυτή τη περιοχή όπου υπάρχει διάσπαρτη γη φερμένη από τους Αγίους Τόπους. Τα οστά μετά από σειρά πολέμων μεταφέρθηκαν στο κάτω παρεκκλήσι, το εσωτερικό του οποίου ανακαινίστηκε το 1709 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jan Blažej Santini Aichel. Δεν γνωρίζουμε αν από τότε ξεκίνησε η διακόσμηση με ανθρώπινα οστά, όμως τη σημερινή του μορφή το παρεκκλήσι την πήρε το 1870 που ανακαινίσθηκε και πάλι και διακοσμήθηκε συμπεριλαμβανομένων του ιερού και των πολυελαίων με 40.000 οστά και κρανία».


Επίσης, γίνεται αναφορά στο οστεοφυλάκιο στην πόλη του Melnik, όπου υπάρχουν τα οστά 10.000 – 15.000 ανθρώπων θύματα της πανώλης από το 1530 ως και το 1775, τις 34 μούμιες στο Vamberk, στο μεγάλο κελάρι της Μονής Broumov, που αποκαλύφθηκαν μετά από εργασίες ανασκαφής στην εκκλησία του Αγίου Prokop στη δεκαετία του 1980.


Αλλά, τα «σκοτεινά» εκθέματα στην Τσεχία, φαίνεται ότι είναι πολλά. Μαθαίνουμε λοιπόν για την κρύπτη των Καπουτσίνων στο Μπρνο, η οποία, όπως και ο περιβάλλων χώρος της, είναι διακοσμημένη με πολυελαίους από ανθρώπινα οστά, αλλά και τα μεσαιωνικά κελάρια στο αρχαίο κτίριο του Δημαρχείου της πόλης Český Krumlov, τα οποία αναπαλαιώθηκαν και τώρα στεγάζουν το Μουσείο βασανιστηρίων: «σε μια αίθουσα 400 τ.μ. υπάρχουν πάνω από 100 εκθέματα όργανα βασανιστηρίων, 10 κέρινα ομοιώματα, και δύο μοναδικά οπτικοακουστικά εφέ: το κάψιμο μαγισσών και ο αποκεφαλισμός».


Η Άβυσσος της Μητριάς


Ερχόμαστε τώρα και στα πολύ παρανοϊκά για να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό: Το Karst της Μοραβίας, έναν, κατά το δελτίο Τύπου, πολύ δημοφιλή προορισμό… αυτοκτονιών, με το παρατσούκλι Macocha Abyss, που σημαίνει η Άβυσσος της Μητριάς. Προσέξτε: «ο μύθος λέει ότι μια μητριά έριξε τον θετό υιό της στο στόμα της Αβύσσου…


Μεταξύ των ανθρώπων που επισκέπτονται την Άβυσσο της Μητριάς είναι πολλοί γνωστοί ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι και καλλιτέχνες που εμπνέονται από το τοπίο». Τέλος, γίνεται αναφορά στο δελτίο Τύπου και στην Εκκλησία του Αγίου Ιακώβ: «υπάρχουν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με αυτή την εκκλησία, ο επικρατέστερος αναφέρει ότι ένας ληστής πήγε στην εκκλησία για να προσευχηθεί. Όταν προσπάθησε να πλησιάσει το ξύλινο άγαλμα της Παρθένου που βρίσκεται μέσα στο ναό, το άγαλμα του άρπαξε το χέρι.


Έτσι δεν μπορούσε να ξεφύγει και έπρεπε να περιμένει όλη τη νύχτα μέχρι να φτάσει το πρωί και να έρθουν οι ιερείς. Η έκπληξη των ιερέων έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν ανακάλυψαν ότι ο ληστής δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου και για να τον ελευθερώσουν θα έπρεπε να του κόψουν το χέρι, όπως και έγινε. Αποφασίστηκε το χέρι να κρεμαστεί στην είσοδο της εκκλησίας για να θυμίζει σε όλους τους περαστικούς τις Δέκα Εντολές. Ο ληστής μετάνιωσε για τις αμαρτίες του και το χέρι του παραμένει μέχρι και σήμερα στην ίδια θέση».


Τι προβάλλουν και γιατί;


Περάσαμε πλέον σε μια φάση, στην οποία η διαστροφή, το διαβολικό και το παρανοϊκό, προβάλλονται και επιδεικνύονται. Με κάθε σεβασμό στην Ιστορία, στις παραδόσεις, στους μύθους και στους θρύλους των Τσέχων, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε το δελτίο Τύπου το οποίο μας έφτασε, επισημαίνοντας την απόπειρα εμπορικής & τουριστικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης διαστροφής. Δεν μπορούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί κάποιος να επισκέπτεται ένα χώρο που εμπνέει για… αυτοκτονίες (!), ή ένα χώρο βασανιστηρίων, όπου επιδεικνύεται η ανθρώπινη παράνοια. Εκτός και αν κάποιοι επενδύουν στις πολύ σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, συμβάλλοντας όμως έτσι στη δημιουργία συνθηκών ζούγκλας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...