Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Γερμανικό Ifo: "Να γυρίσετε στην δραχμή για να σωθείτε"



Υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για να μπορέσει να ανορθώσει την οικονομία της, τάσσεται ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου (το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο επί της οικονομικής πολιτικής της κάθε γερμανικής κυβέρνησης), Ifο, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ασκεί επίσης κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης.
«Οι χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι πρόκειται για βραχύβιες επιθέσεις των αγορών, τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν θέτοντας στη διάθεση νέα χρηματικά μέσα», λέει ο καθηγητής Ζιν στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Ο ίδιος το αντικρούει σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία τεράστια κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε, επειδή ορισμένες χώρες μέσω των φτηνών δανείων που έφερε το ευρώ, υπερθερμάνθηκαν πληθωριστικά και έχασαν ανταγωνιστικότητά τους».
Ο ίδιος θεωρεί ότι «η επιστροφή στη δραχμή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ελλάδα», τονίζει, όμως, ότι «η χώρα θα πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Κανείς δεν θα πρέπει να την πιέσει».
Ειδικά, για την ελληνική κρίση χρέους υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. "Η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο συστημικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ούτε με χρηματοδοτήσεις, ούτε με μέτρα που αυξάνουν την ύφεση και περιορίζουν την κατανάλωση. Χρειάζεται υποτίμηση του νομίσματός της για να γίνει ανταγωνιστική και να υπάρξει και εσωτερική υποτίμηση. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν βγει από το ευρώ".
Και συνεχίζει:

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η χώρα είναι εξαιρετικά ακριβή, δεν είναι ανταγωνιστική και θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποτίμηση κατά 20 - 30%», λέει ο καθηγητής Ζιν. Σημειώνει δε ότι «η κατάσταση θυμίζει τη Γερμανία του 1929 και του 1933».

 





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...