Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μεγάλος αδερφός θα εποπτεύει το νέο μνημόνιο!


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου - Με ειδικό μηχανισμό το Ταμείο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει καθημερινά αστοχίες, καθυστερήσεις, ασυνεννοησίες μεταξύ των υπουργών και γενικά οτιδήποτε αφορά το Πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για νέα χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έγινε γνωστό από πηγές στην Ουάσιγκτον. Οι ίδιες πηγές αναμένουν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το ελληνικό αίτημα, καθώς αμέσως μετά την κατάθεσή του θα συγκληθεί εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο -αν και εισήλθε από την Παρασκευή σε περίοδο διακοπών- για να λάβει την απόφαση αποστολής τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
Νέα εντολή
Οι πηγές δήλωσαν στο “Εθνος της Κυριακής” ότι η τεχνική ομάδα του Ταμείου θα επισκεφθεί την Ελλάδα με νέα εντολή, η οποία βασικά θα περιλαμβάνει τη μετατροπή του υφιστάμενου προγράμματος σε ένα νέο πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους.
Αυτό θα καταστήσει ακόμα πιο εύκολη την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας μέχρι το 2020. Εάν η αποστολή στεφθεί από επιτυχία μέχρι το τέλος Αυγούστου, τότε θα συνεδριάσει το ΔΣ την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος στις 15 του μήνα.

Στο Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο πιστεύουν ότι μετά την έγκριση του Προγράμματος όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα φύγουν πλέον από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ και θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση του νέου μνημονίου.

Πηγή δήλωσε στο “Εθνος της Κυριακής” ότι με ειδικό μηχανισμό το Ταμείο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει καθημερινά αστοχίες, καθυστερήσεις, ασυνεννοησίες μεταξύ των υπουργών και γενικά οτιδήποτε αφορά το Πρόγραμμα.

Για τις πηγές είναι βέβαιον ότι εάν υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από το Πρόγραμμα θα μπορεί να δημιουργηθεί μια σοβαρή κρίση κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, που θα εξετάσει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του νέου προγράμματος, στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι πηγές δήλωσαν ότι τα κρίσιμα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή του νέου οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα στελέχη του Ταμείου που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο επανέλαβαν πως στα παραπάνω θέματα κρίνεται η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Αισθητά μειωμένο ποσό
Αναφορικά με το ποσό που θα δώσει το Ταμείο για το νέο πρόγραμμα, οι πηγές εξήγησαν στο “Εθνος της Κυριακής” ότι θα είναι αισθητά μειωμένο από την προηγούμενη φορά και δεν θα γίνει σεβαστή η συμφωνία περί αναλογίας δύο τρίτων της ΕΕ και ενός τρίτου για το ΔΝΤ.

Είναι αδύνατον, τονίστηκε, διότι δικαιολογημένα θα επαναστατήσουν οι άλλες χώρες. Το ποσό για το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο καθορίστηκε μέχρι τα 5 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση
Σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποφάσισαν να δώσουν ακόμα μία ευκαιρία στην Ελλάδα μετά τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ενας αξιωματούχος τόνισε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών κέρδισε μια αυξημένη αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές του, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ευφράδειά του, την απλότητα και τη φιλική του διάθεση που χαρακτήρισαν τις συζητήσεις του με τα στελέχη του Ταμείου, τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και τους γερουσιαστές Κέρι και Τζόνσον.

Κατά τη διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο Πίτερσον ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε εντύπωση το βάθος των ιστορικών του γνώσεων και η εξέταση των σημερινών προβλημάτων της Ελλάδας μέσα από ένα ιστορικό πρίσμα μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο Ελληνας υπουργός έγινε απόλυτα αποδεκτό από τους συνομιλητές του. Τους διαβεβαίωσε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να προχωρήσει ακάθεκτα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων για να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που την πλήττει.

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και τον επικεφαλής του Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος επέδειξε περίεργη συμπεριφορά με μπαράζ δημοσίων σχέσεων για να επιβάλει τις θέσεις του, πηγές στην Ουάσιγκτον δήλωσαν στο “Εθνος της Κυριακής” ότι “είναι βέβαιο πως εκπροσωπεί τις τράπεζες και μόνο, και ολίγον τον ενδιαφέρει η Ελλάδα. “Το συμφέρον του είναι τελείως διαφορετικό από το συμφέρον της ελληνικής πλευράς” τόνισαν και πρόσθεσαν πως η ελληνική πλευρά “επιθυμεί να πετύχει τους καλύτερους όρους στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ ο κ. Νταλάρα, ο οποίος αμείβεται γενναιόδωρα από τις τράπεζες που εκπροσωπεί, ασφαλώς υπακούει στις εντολές των εργοδοτών του”.

Είναι βέβαιον ότι ο κ. Νταλάρα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τον ιδιωτικό τομέα και να προσθέσει τα βάρη στον ελληνικό λαό. κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες “ξέσπασε μεγάλος καβγάς μεταξύ του κ. Νταλάρα και του Ιταλού εκπροσώπου του ΔΝΤ, όταν ο τελευταίος απαιτούσε εκ μέρους του Ταμείου μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί αυτό περισσότερο βιώσιμο”, κάτι που αρνήθηκε ο επικεφαλής του IIF, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η συμφωνία για την Ελλάδα.


Geopolitics and Daily news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...