Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν; - Δηλώσεις ΥΦΕΘΑ




Έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλου στο Ράδιο 9 όπου μιλώντας για τις ειρηνευτικές αποστολές στις οποίες μετέχει η Ελλάδα προανήγγειλε την λήξη της συμμετοχής της χώρας μας και την απόσυρση τους από το Αφγανιστάν!
Ο υφυπουργός που φάνηκε να μην γνωρίζει ποια είναι ακριβώς η συμμετοχή της χώρας μας σήμερα,  είπε σε ερώτηση για το Αφγανιστάν, και γενικότερα για τις Ειρηνευτικές Αποστολές πως: «Εν πάση περιπτώσει η κατεύθυνση είναι όσο το δυνατόν να ξεφύγουμε από αυτές τις αποστολές γιατί εκτός των άλλων κοστίζουν και πάρα πολύ στον Ελληνικό Στρατό»
Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος δίνει την «κατεύθυνση» στην οποία αναφέρεται ο Υφυπουργός  (το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Το ΥΠ.ΕΞ; το Μαξίμου;), γιατί δεν έχει ανακοινωθεί αυτή η απόφαση στον ελληνικό λαό, και βεβαίως τι έχει αλλάξει και αποφασίζουμε την απόσυρση μας , πέρα βέβαια από την απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν την σταδιακή απαγκίστρωση τους;
Προφανώς έχουν πάψει να υφίστανται οι εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την συμμετοχή μας και πλέον μένουν μόνο οι οικονομικοί λόγοι που κρίνουν τα πάντα. Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε πως πρίν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου του 2011 κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (06.07.11) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, σχετικά με την απόφαση του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ομπάμα για σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε τα εξής:
"Η Κυβέρνησή μας, πρωτίστως, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μέσα από τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, σε όλες τις διεθνείς αποστολές. Βεβαίως, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των σχεδιασμών μας, για τη συμμετοχή μας στην «Active Endeavour» και στην πολυεθνική δύναμη KFOR στο Κόσσοβο όπως και, για τη συμμετοχή μας στην πολυεθνική δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να χαιρετήσω ένα εξαιρετικά θετικό από στρατιωτική και στρατηγική άποψη βήμα, την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ κ.Ομπάμα, για τη σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας από το Αφγανιστάν.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά και σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, όλες τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει εκεί στρατιωτικό προσωπικό ως τεχνικούς συμβούλους για την εκπαίδευση και την ανασυγκρότηση του Αφγανικού στρατού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ."
Ήταν άραγε εκτός «κατεύθυνσης» ο Π. Μπεγλίτης με τα όσα δήλωνε;



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...