Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Άρχισαν τα όργανα στα Πανεπιστήμια…




(Ανανεωμένο). Φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΠΑΜΕ) έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Τα μέλη των πρυτανικών του αρχών για τον λόγο αυτό έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ενώ δεν θα δοθεί σήμερα και συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τα μέλη του ΠΑΜΕ και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Σε κατάληψη βρίσκεται  και το Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κινητοποιήσεις και στην Θεσσαλονίκη
Από τις 7.00 το πρωί, φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της συμμετοχής επιχειρήσεων σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, αλλά και κατά του νέου νομοσχεδίου.
Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 από το άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτίρια του ΑΠΘ, ενώ καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, για να καθορίσουν κινητοποιήσεις διαρκείας στο πανεπιστήμιο.
Κατάληψη πραγματοποιούν από χθες και για μία εβδομάδα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στην Πάτρα ξεκίνησε χθες η εξεταστική περίοδος αλλά σήμερα διακόπτεται και πάλι για να γίνουν γενικές συνελεύσεις φοιτητών με προτάσεις κινητοποιήσεων.
Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη την αντισυνταγματικότα του νέου νόμου.
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη και γίνεται ως αντίδραση στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Εκτός του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις πρωτοστατεί και η κυβερνητική ΠΑΣΠ. Η κυβερνητική παράταξη σε ομόφωνη απόφασή της χαρακτηρίζει την ψήφιση του νόμου «μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου». «Αποδεικνύεται με προκλητικό τρόπο πως ο πραγματικός σκοπός της υπουργού δεν είναι απλά η αποδυνάμωση των παρατάξεων, αλλά η πλήρης φίμωση του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή του πιο ζωντανού και πολιτικοποιημένου κομματιού της κοινωνίας» υποστηρίζει η ΠΑΣΠ και ζητεί την ανασύσταση της ΕΦΕΕ.
Μερίδα του Τύπου (όπως η Καθημερινή) επιχειρεί να παρουσιάσει ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται “σε κλίμα εκφοβισμού από «φοιτητοπατέρες» ή με πραξικοπηματικές αποφάσεις λίγων φοιτητών, τα ΑΕΙ ωθούνται σε τροχιά κινητοποιήσεων κατά του νέου νόμου. Χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από πιέσεις φοιτητών, μελών αριστερών παρατάξεων, κι ενώ ορισμένοι πρόεδροι και κοσμήτορες απουσίαζαν, αποφάσισε την αναβολή για μία εβδομάδα της έναρξης της εξεταστικής περιόδου. Την ίδια απόφαση, υπό την πίεση φοιτητών, είχε λάβει και η Σύγκλητος του ΕΜΠ την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα, κατάληψη του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισαν χθες οι εκπρόσωποι των φοιτητών…”
Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου
Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου επισημαίνει ότι «ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή:
- αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο
- εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του
- υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές
- προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία
- εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου
- αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου
- αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα
- καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο».
Ιδιαίτερα, επισημαίνει η Σύγκλητος ότι «ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
(Antinews, BHMA, ΕΘΝΟΣ Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...