Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εντός του 2011 εγκαθίσταται στην Τουρκία το ραντάρ του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος


Η Τουρκία ενέκρινε την εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ υψηλής ισχύς έγκαιρης προειδοποίησης του αντιπυραυλικού συστήματος που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί και οι Σύμμαχοι της στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης για την άμυνα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από την πυραυλική απειλή του Ιράν. Το σύστημα ραντάρ AN/TPY-2 θα εγκατασταθεί σε τουρκική στρατιωτική βάση πριν από το τέλος του χρόνου και θα λειτουργεί παράλληλα με το αντίστοιχο το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Ισραήλ χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο συστημάτων.


Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα δημιουργία νέα δεδομένα για τις τουρκοιρανικές σχέσεις με το Ιράν να βλέπει την εγκατάσταση του νέου ραντάρ ως ευθεία απειλή για την ασφάλεια του. Οι σχέσεις Ιράν και Τουρκία έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της προσπάθειας του Ιράν να διατηρήσει στην εξουσία τον Άσαντ ενώ από την πλευρά της η Τουρκία έχει καταδικάσει τις βίαιες μεθόδους που το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιεί για να καταστείλει την λαϊκή εξέγερση λαμβάνοντας αποστάσεις από την συριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα με αυτή την πολιτική επιλογή πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εξόριστο συριακό συμβούλιο των αντιφρονούντων φιλοξενήθηκε στην Άγκυρα όπου και συγκροτήθηκε. Επομένως η απόφαση της Τουρκίας να αποδεχτεί το αμερικανικό ραντάρ αποτελεί άλλη μία απόδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η τουρκική διπλωματία η οποία ενώ είχε δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με τις ΗΠΑ, τώρα που οι εξελίξεις στην Συρία είναι ραγδαίες με θετικό όπως διαφαίνεται αποτέλεσμα για τα τουρκικά συμφέροντα, φαίνεται να βάζει σε δεύτερη μοίρα την μέχρι τώρα πολιτική προσέγγισης με το Ιράν και στρεφόμενη προς τους παραδοσιακούς συμμάχους τους.



 

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...