Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχίζει η μοιρασιά της Λιβύης



Οι παγκόσμιες πολιτικές ελίτ συναντώνται απόψε στο Παρίσι στα πλαίσια συνόδου με τίτλο «Φίλοι της Λιβύης».

Η συνάντηση θα έχει οικοδεσπότες τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον. Είναι οι δυο ηγέτες που ξεκίνησαν την στρατιωτική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πιέζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για  να τη νομιμοποιήσει....


 Η συνάντηση συμπίπτει επίσης με την 42η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Καντάφι, και συμβολίζει το τέλος της εξουσίας του.

Περιέργως, θα συμμετάσχουν η Ρωσία και η Κίνα, που όμως αντιτέθηκαν σθεναρά στην εν λόγω  Νατοϊκή επέμβαση. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC)  των αντικαθεστωτικών ως τον νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης. Η Κίνα θα στείλει μόνο έναν υφυπουργό, μια σαφή δηλαδή ένδειξη της όλης  διάθεσής της.


Αναμένεται να εκπροσωπηθούν 60 τουλάχιστον χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με τη παρουσία της Hillary Clinton. Παράλληλα θα υπάρχει εκπροσώπηση του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, και του ΝΑΤΟ.


Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, του Manuel Barroso και της υπεύθυνης διεθνών θεμάτων Catherine Ashton.


Το NTC αναμένεται να περιγράψει τη κατάσταση στο έδαφος, από πλευράς ασφάλειας, αναδόμησης, και οικονομίας. Οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση της ροής καυσίμων, του ρεύματος, και του νερού σε πολλές πόλεις, όπως και η τροφοδοσία αλλά και η πληρωμή των εργαζομένων.

Λίγες ώρες πριν, η ΕΕ «ξεπάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία 28 λιβυκών οντοτήτων, που είχαν παγώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με το BBC, $280 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν χθες με στρατιωτικά αεροσκάφη από το Λονδίνο προς τη κεντρική τράπεζα της Λιβύης.


Η Γαλλία ανακοίνωσε πως και αυτή θα αποδεσμεύσει €1.5 δισ, στο NTC.


Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης της λιβυκής μετάβασης, καθώς και η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.


Πάντως, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ήδη επιστρέψει στη Λιβύη. Οι κινεζικές και ρωσικές οικονομικές προοπτικές όμως δεν φαίνονται καλές στη Λιβύη, αλλά η Ρωσία διατηρεί ελπίδες, αφού ήδη έσπευσε να αναγνωρίσει το νέο καθεστώς.


Η ΕΕ αναμένεται να αποκομίσει οφέλη, αφού πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Καντάφι. Όπως είπε ο Σαρκοζί, «Οι Ευρωπαίοι απέδειξαν για πρώτη φορά ότι μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά, με τους συμμάχους τους, σε μια σύγκρουση στο κατώφλι τους». Και συμπλήρωσε πως στο μέλλον, η ΕΕ θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο (με τις ΗΠΑ) στη παροχή ασφάλειας στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή.


euinside

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...