Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το Λονδίνο δεν είναι πλέον μια αγγλική πόλη και έτσι πήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει ο ηθοποιός John Cleese



Η μαζική μετανάστευση έχει μετατρέψει το Λονδίνο σε μια πόλη που «δεν είναι πλέον αγγλική», υποστηρίζει ο Βρετανός κωμικός John Cleese.

Το πρώην αστέρι των Monty Python λέει ότι αισθάνεται πλέον σαν ένας ξένος περπατώντας στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Μένοντας μόνιμα στην Καλιφόρνια ο 71χρονος Cleese, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες, έχοντας μεγαλώσει στο Σόμερσετ.


Ο ηθοποιός ρωτήθηκε τι πιστεύει για τη βρετανική κουλτούρα και τις πρόσφατες ταραχές του Λονδίνου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή ‘7.30’, μια τηλεοπτική εκπομπή στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή για μία stand-up περιοδεία.


Εκείνος απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος τι συμβαίνει στη Βρετανία. Ή, επιτρέψτε μου να πω αυτό - δεν ξέρω τι συμβαίνει στο Λονδίνο, καθώς το Λονδίνο δεν είναι πλέον μια αγγλική πόλη.


«Έτσι πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


«Είπαν ότι ήμασταν η πιο κοσμοπολίτικη πόλη στη Γη. Αλλά αυτή η πόλη δεν αισθάνεται αγγλική.


«Είχα ένα φίλο στην Καλιφόρνια που είχε έρθει πριν από δύο μήνες, περπατώντας στην King's Road, και έλεγε,«Πού είναι όλοι οι Άγγλοι;»


«Θέλω να πω, μου αρέσει να υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες γύρω. Αλλά όταν ο μητρικός πολιτισμός μοιάζει να διαλύεται, κάθεσαι και σκέφτεσαι, "Λοιπόν, τι συμβαίνει;" "


Η ‘ακροδεξιά’ ομάδα Αγγλική Αμυντική Λίγκα (EDL) πήρε τα σχόλια του Cleese, κάνοντάς τα σύνδεσμο στην Twitter σελίδα της. Ο Boris Johnson, εκπρόσωπος του δημάρχου του Λονδίνου, δήλωσε: «Αν η King's Road είναι γεμάτη με ξένους τουρίστες (!!!), τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γιορτάσουμε."


Και ο πρώην δήμαρχος Ken Livingstone για το ίδιο θέμα είπε: «Για να παραμείνει ανταγωνιστικό, το Λονδίνο πρέπει να είναι όπως η Νέα Υόρκη είναι για τις ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και καινοτομίας, τίποτα από τα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους ανθρώπους από όλα τα έθνη που ζουν και εργάζονται εδώ».


Τον Βρετανό κωμικό επαίνεσε ο ηγέτης του UKIP, Nigel Farage, λέγοντας ό, τι «ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων στο Λονδίνο σκέφτονται».


Και πρόσθεσε: «Για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις δείχνει να έχει μια τεράστια δύναμη συναισθημάτων για το θέμα αυτό.


«Φυσικά και άλλοι πολιτισμοί είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά ο κ. Cleese έχει δίκιο να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι εις βάρος του γηγενούς πολιτισμού».


Από τα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, 2.7 εκατομμύρια γεννήθηκαν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, και πάνω από 300 γλώσσες μιλιούνται στην πόλη.


Πέρυσι ο Cleese, υποστηρικτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, θρήνησε την κατάσταση της σύγχρονης Αγγλίας, κλαίγοντας για τη μείωση των παραδοσιακών αξιών της μεσαίας τάξης, οι οποίες λέει έχουν αντικατασταθεί από τον όρο «yob κουλτούρα» ('a yob culture' - αργκώ λέξη των μαύρων).


Είναι τώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, όπου έχει ζήσει για 21 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι η απόφασή του εν μέρει προκλήθηκε από τη μείωση της εργασίας που προσφέρεται στις ΗΠΑ.


Το αστέρι της Fawlty Towers αρχικά μετακόμισε στην Καλιφόρνια το 1990.


Πέρυσι αγόρασε ένα διαμέρισμα κοντά στο Bath έτσι ώστε να μπορούσε να είναι κοντά στη νέα φίλη του, την σχεδιάστρια κοσμημάτων Jennifer Wade, και την οικογένειά της όταν επισκέφτηκε την Βρετανία.


Θεωρήθηκε ως κάτι σαν homecoming του ηθοποιού, ο οποίος γεννήθηκε 33 μίλια μακριά στο Weston-super-Mare.


Είπε ότι προτιμά τώρα να επισκέπτεται το Μπαθ παρά το Λονδίνο, υποστηρίζοντας: «μοιάζει περισσότερο με την Αγγλία που μεγάλωσα».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...