Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβιώνει το αρχαίο αγώνισμα “Δράμι”. Παγκό σμιο Πρωτάθλημα “Δραμίων / Kettle Bell” στο Λουτράκι



gallery.citymoto.gr.jpg
Το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα από τοαρχαιοελληνικό άθλημα “Δράμι” ή Kettle Bell όπως είναι γνωστό στο κόσμο και “Gyria” όπως έχει καθιερωθεί στην Ρωσία.
Περισσότεροι από 500 επισκέπτες και αθλητές από όλο το κόσμο θα επισκεφτούν και θα διαμεινουν για 4 ημέρες στο Λουτράκι σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα 100 διαφορετικών κατηγοριών, υπό την αιγίδα του Δήμου και του “Προμηθέα” με διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία και τον θρύλο του αγωνίσματος Παντελή Φιλικίδη.
Τι είναι το αρχαίο Ελληνικό άθλημα “Δράμι”, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι ευρέως διαδεδομένο σε πολλούς διάσημους σταρ του Hollywood, όπως ο Σταλόνε, η Τζένιφερ Λοπέζ , Πενέλοπη Κρουζ, Τομ Κρουζ, και το οποίο είναι πολύ δυσκολότερο από την άρση βαρών;
Μια σιδερένια σφαίρα με μια λαβή. Ένα δράμι / kettle bell είναι ένα μεγάλο κομμάτι σίδηρο που έρχεται σε διάφορα μεγέθη: 4, 8, 12, 16, 24, 32, 40 κιλά και για τους πολύ δυνατούς άνδρες και γυναίκες 48 κιλά!
Στην Ρωσία τα κλασικά μεγέθη είναι 16, 24, 32, 40 και μετριούνται σε πουντ μονάδα μέτρησης 16 κιλών. Δεν είναι ένα καινούργιο εργαλείο. Αντίθετα είναι παρά πολύ παλιό. Πρωτοεμφανίζεται σε Ρωσικό λεξικό το 1703. Η χρήση του όμως μπορεί να προσδιοριστεί πολύ παλαιοτέρα καθώς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα.
Στις αρχές του 20ου ήταν διαδεδομένα σε πολλές χώρες, αργότερα όμως η χρήση τους περιορίσθηκε κυρίως στην Ρωσία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου διατηρήθηκε και το ομώνυμο άθλημα Gyrevoi Sport.
Το Girevoy Sport είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο άθλημα που σε αντίθεση με την ολυμπιακή άρση βαρών δεν απαιτεί μόνο φοβερή δύναμη αλλά και τρομακτική αντοχή γυμνάζοντας όλο το σώμα και την καρδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τρομερά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και στη φυσική κατάσταση.
Σήμερα και μετά την εισαγωγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πολύ δημοφιλές παγκόσμια και υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται τόσο σε υψηλό αθλητικό επίπεδο όσο και ερασιτεχνικά.
Πέρα από το ομώνυμο άθλημα, η χρήση του σαν εργαλείο προπόνησης ήταν και παραμένει πολύ διαδεδομένη μεταξύ των όλων των αθλητών και των μονάδων του Ρωσικού Στράτου, και ιδιαίτερα μεταξύ των ειδικών δυνάμεων (Spetznaz).
Μετά την εισαγωγή του στις Ηνωμένες πολιτείες άρχισε και εκεί να χρησιμοποιείτε ευρέως τόσο από τις δυνάμεις του Στρατού (Πεζοναύτες Rangers, Seals κτλ) όσο και από τις μυστικές υπηρεσίες και το FBI για την φυσική εξάσκηση των πρακτόρων τους καθώς θεωρήθηκε το απλούστερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο αύξησης δύναμης και φυσικής κατάστασης
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει γυμναστήριο στην Ρωσία που να μην έχει δράμια μέσα, καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα από σε όλα τα αθλήματα.
Ειδικά για τα μαχητικά αθλήματα θεωρείται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Για τους αθλητές μαχητικών αθλημάτων και γενικά για όλους όσους έχουν πάθος με την δυνατή προπόνηση, τα δράμια αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης. Η εκρηκτική φύση των ασκήσεων και το γεγονός ότι σου μαθαίνουν πως να απορροφάς δυνάμεις είναι πάρα πολύ σημαντικό για αθλήματα όπως η πάλη, η πυγμαχία, το ΜΜΑ και το kickboxing. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του χώρου αυτού. Πρωταθλητές όπως ο Frank Shamrock, BJ Penn, και ο Fedor, όλοι προπονούνται με δράμια (kettlebells).
Κορυφαίοι Αμερικανοί προπονητές δύναμης όπως οι Ethan Reeve και Louie Simmons τα χρησιμοποιούν με τους αθλητές τους. Μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες όπως η Chelsea και η Liverpool. ομάδες του ΝΒΑ, του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ο στρατός, το FBI και πολλοί άλλοι.
Η χρήση τους όμως δεν περιορίζετε μόνο στους αθλητές. Τα τρομερά αποτελέσματα που δίνουν έχουν κάνει χιλιάδες απλούς ανθρώπους και πολλούς διάσημους σταρ του Hollywood να τα χρησιμοποιήσουν όπως ο Σταλόνε, η Τζένιφερ Λοπέζ , Πενέλοπη Κρουζ, Τομ Κρουζ και άλλοι.
Τα Δράμια τα τελευταία 3-4 χρόνια αποτελούν την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μέθοδο άσκησης και φυσικά εργαλείο στον χώρο της άθλησης παγκοσμίως. Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κάποιας νέας μόδας, διότι πολύ απλά…. δουλεύει!
Τα Δράμια στην Ελλάδα και το φαινόμενο Φιλικίδης!

Στην χώρα μας έχουμε την τύχη να έχουμε έναν από του μεγαλύτερους προπονητές δύναμης και τον μεγαλύτερο ειδικό στα δράμια παγκοσμίως.
Όπως σε κάθε άθλημα υπάρχει ένας άνθρωπος «μύθος», έτσι και στο άθλημα των Δραμίων, υπάρχει ο Παντελής Φιλικίδης!
Ο Παντελής Φιλικίδης είναι ένας ζωντανός θρύλος για τα Kettlebells κι αυτό είναι αναγνωρίσιμο από όλους τους μαγάλους προπονητές του χώρου αλλά και άλλους πολλούς ανθρώπους του αθλητισμού γενικότερα και αθλημάτων δύναμης ειδικότερα.
Το σπουδαιότερο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος τα τελευταία 7 χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεχίζει να κάνει παγκόσμια ρεκόρ και να παράγει παγκόσμιους πρωταθλητές.
Ο Παντελής Φιλικίδης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κόσμημα για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Η πορεία και η ιστορία του αποτελούν φωτεινό φάρο για τις αξίες
και την ηθική του αθλητισμού στην πιο αγνή του μορφή. Σήμερα στα 58 του χρόνια έχει ακόμα την ίδια δίψα για προσφορά και δημιουργία πρωταθλητών όπως όταν ξεκίνησε.
Οι διακρίσεις του αναρίθμητες!
Ο ίδιος αποτελεί ζωντανό θρύλο στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και είναι κρίμα αυτό το κεφάλαιο να παραμείνει ανεκμετάλλευτο και να μην έχει στην ουσία καμία βοήθεια από το Ελληνικό κράτος.
Ο Παντελής Φιλικίδης είναι 13 φορές παγκόσμιος Πρωταθλητής στα Δράμια. Ο ίδιος έχει σπάσει το προσωπικό του παγκόσμιο ρεκόρ 20 φορές ενώ μια φορά έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες καθώς Ανύψωσε από το πλατό με το ένα του δάκτυλο βάρος 112 κιλών!
Στην Ελλάδα 5 μαθητές του έχουν γίνει παγκόσμιοι πρωταθλητές : Γιώργος Τσαγκουρίδης, Δημήτρης Φιλικίδης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Ηλιόπουλος και Παύλος Γεωργιάδης.
Στο Καζακστάν που ήταν 15 χρόνια προπονητής των προπονητών, πρόλαβε να βγάλει 20 παγκόσμιους πρωταθλητές που του χάρισαν τον τίτλο του Διακεκριμένου προπονητή (International Master of Sports). Τίτλος που στην πρώην Σοβιετική Ένωση δίνονταν μόνο σε προπονητές που έχουν βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές. Αυτός το έχει κάνει σε 3 αθλήματα (άρση βαρών, χειροπάλη, δράμια).
Είναι Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο άθλημα στα Δράμια (International Federation Girevoy Sport) με έδρα την Μόσχα.
Μαθητές του όπως ο ValeryFedrenko, που έχει πάει και τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ και έχει αναδειχθεί 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής απο τον Φιλικίδη, απολαμβάνει σήμερα την αναγνώριση του Αμερικανικού κράτους και κατεστημένου και θεωρείτε στις ΗΠΑ ο κορυφαίος προπονητής για τα Δράμια!

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...