Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Κύπρος παίρνει τα 2,5 δις δάνειο από Ρωσία


Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία για την παραχώρηση δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%, διάρκειας 4,5 χρόνων, δήλωσε μετά την τετράωρη και πλέον συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Το Υπουργικό, ανέφερε, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών ''να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και δέουσες διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών το συντομότερο δυνατό''.

Οι βασικοί όροι του δανείου, είπε, είναι:

1) Η ονομαστική αξία του δανείου είναι 2,5 δισ. ευρώ,

2) Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο είναι 4,5%,

3) Η διάρκεια του δανείου είναι 4,5 χρόνια. ''Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων''.

Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων - ανέφερε - την κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποφυγή της επιβάρυνσης της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών με το ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και πιστωτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα την άρση των αυξητικών πιέσεων πάνω στις αποδόσεις των ομολόγων της Δημοκρατίας στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά.


Επίσης, ''την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του οικονομικού συστήματος της Κύπρου και ενθάρρυνση περεταίρω εισροών ξένων επενδύσεων και καταθέσεων.

5) Ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας της Κύπρου και δημιουργία περιθωρίων χρηματοδότησης της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του ισοζυγίου πληρωμών.

6) Βελτίωση των προοπτικών πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους οίκους αξιολόγησης.

7) Θωράκιση του πετυχημένου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου και ειδικότερα, του διεθνούς επιχειρηματικού χαρακτήρα της κυπριακής οικονομίας.

8) Ανοιγμα ακόμη μιας αγοράς κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέρα από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή αγορά και δημιουργία προοπτικών για ακόμη ευρύτερη συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας''.



Με την ευκαιρία αυτή, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, η κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ευαρέσκειά της για την εμπιστοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την οικονομία της χώρας.



Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την προσήλωση της Κυβέρνησης στο θεμελιώδη στόχο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επίλυσης συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων.

''Την πολιτική που ακολουθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα τη συνεχίσουμε''.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται αρχές του 2012, τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοσδήποτε όρος που να συνδέεται με τις διαδικασίες που αφορούν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''κανένας όρος και καμιά τέτοια δέσμευση''.








ΠΗΓΗ: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...