Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Άγρια λιτότητα για πολλά χρόνια, συμφώνησε ο Βενιζέλος με την Τρόικα



Αν κάτσει κανείς και προσθέσει πόσα χρήματα θυσίασε η ελληνική κυβέρνηση ή αλλιώς πόσα μέτρα φόρτωσε στους φορολογούμενους, για να πάρει τη δόση των 8 δισ. θα τρελαθεί. Αυτή η 6η δόση πληρώθηκε τόσο πολύ ακριβά που δεν έχει προηγούμενο σε καμιά άλλη χώρα. Να πληρώνονται πάνω από 28 δισ ευρώ για να μας δώσουν 8 δισ. ευρώ χώρια την κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος....

Οι συζητήσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν και έκλεισε η συμφωνία που προβλέπει νέο πακέτο μέτρων μέχρι το 2015, ύψους 6 δισ ευρώ, ίσως και παραπάνω. Επίσης, μπορεί να μην έκλεισε τώρα η συμφωνία για μείωση του κατώτατου μισθού, όμως, είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν οι τροικάνοι το Δεκέμβριο όταν θα μας επισκεφτούν ξανά.

Στο ερώτημα από που θα βρεθούν τα 6 δισ. ευρώ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας λένε ότι θα μπει μαχαίρι στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων, ήτοι στις ΔΕΚΟ. Φτάνουν μόνο αυτά; Μάλλον όχι, επομένως θα έλθει κι άλλο φοροεισπρακτικό πακέτο.


Η ουσία είναι ότι το Μεσοπρόθεσμο θα φτάσει μέχρι το 2015, αλλά με τις σημερινές συνθήκες. Αν πάμε σε κούρεμα 50%-60% τότε η άγρια πολιτική λιτότητας θα διαρκέσει πολλά χρόνια.


Στην κυβέρνηση, πάντως, αναμένουν με μεγάλη αγωνία της έκθεση της τρόικας. Εκεί, εκτός από την έγκριση της 6ης δόσης θα γίνονται αναφορές στη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους. Αυτή την έκθεση περιμένουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Αν η έκθεση του Π. Τόμσεν μιλά για χαμένη ελληνική υπόθεση τότε πάμε στο καθεστώς της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους...


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...