Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PRAVDA: Επιδείνωση σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας


Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί ειδικοί μιλούν για μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Πρώτο θέμα αποτελεί η «άρνηση παροχής ρωσικού αερίου από την Τουρκία». Από τις αρχές του 2010 η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει μια μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά, η τουρκική κρατική εταιρεία “Botas” απέτυχε να επιτύχει την επιθυμητή έκπτωση 20 % από την «Gazprom». Ωστόσο, όλα αυτά δεν τόσο απλά όσο φαίνονται, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα ‘Правда’. Και οι λόγοι είναι εμφανείς.

Πρώτον, η Άγκυρα εγκατέλειψε μέρος των ρωσικών προμηθειών, που φθάνουν τα 6 δις. κυβικά μέτρα ετησίως. Έτσι η Ρωσία χάνει ένα ποσοστό 15% της προϋπολογιζόμενης πώλησης φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Δεύτερον, κατά τους επόμενους μήνες η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει, ακόμη, μια νέα σύμβαση, αφού δεν έχει εναλλακτική λύση για τη παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πολλές διακυμάνσεις.
Πρώτον, η άνοδος των διεθνών τιμών του «μπλέ καυσίμου» καθορίζεται από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατά το 2011 έφθασαν στο ανώτερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.
Και οι νέες αυτές τιμές πλήττουν τις οικονομίες των χωρών που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Όπως ήταν αναμενόμενο , αμέσως μετά τη μερική απόσυρση της Τουρκίας από τις τιμές του ρωσικού αερίου, για τους καταναλωτές έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις το 14,3 %.
 
 
Πηγή: Агенция "Фокус"
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...