Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Χρεοκοπία και Νέα Δημοκρατία «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι




Νέα συμφωνία για  την ευρωζώνη, πιθανή χρεοκοπία της  Ελλάδας και επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, βλέπουν  επενδυτικοί οίκοι για το άμεσο  μέλλον της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα η «Merill Lynch» εξέφρασε την ανησυχία της για το δημοψήφισμα υποστηρίζοντας πως «η εν λόγω απόφαση διακυβεύει, εκτός από το ελληνικό πρόγραμμα, τις προοπτικές της ευρωζώνης να αντλήσει κεφάλαια εκτός Ευρώπης, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, κάτι αρκετά πιθανό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το δημοψήφισμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα «Merill Lynch».

Η
«Credit Suisse» σε έκθεσή της με τίτλο «Another Greek Surprise» αναφέρεται στο «χειρότερο σενάριο» αυτό της μη εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, με συνέπεια να μην αποκλείεται η χρεοκοπία. Η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ύφεση. Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί, ενώ στη θέση του θα λάβουν χώρα εθνικές εκλογές στις οποίες θα επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Το ρεαλιστικό σενάριο της έκθεσης, αναφέρεται σε καταψήφιση της δανειακής σύμβασης από τους Έλληνες και την ενδεχόμενη χαλάρωση των όρων από της τρόικα, κάνοντας λόγο για αύξηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που ενδέχεται να αγγίξει το 80%.

Αξιοσημείωτο είναι το πρωτοσέλιδο χτύπημα των
«New York Times»  που σε εκτενές ρεπορτάζ – χρονικό των δραματικών εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, φιλοξενούν τις εκτιμήσεις αναλυτών για σίγουρη ή αναπόφευκτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε το άλλοτε ασύλληπτο: Μετά από δέκα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει τη χρήση του ευρώ και να επιστρέψει τη δραχμή», αναφέρει το δημοσίευμα.


Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί είναι σήμερα οι αναλυτές που εκτιμούν πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση, όποιες και αν είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που η εν λόγω επιλογή θα έχει. Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μειονότητα των Ελλήνων που κατά τη διάρκεια της κρίσης δηλώνει υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, είναι πολλοί πιθανό να βρει υποστηρικτές, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.


«Η πτώχευση είναι βέβαιη, οι καταθέσεις θα φύγουν εκτός συνόρων και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα πάρει πολλά χρόνια», σημειώνεται.


Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δραχμής υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι φόβοι είναι υπερτιμημένοι.


Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του κ. Βασίλη Σεραφειμάκη, στελέχους της Avinoil, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρησιμοποιεί ένα ξένο νόμισμα, ενώ η παλαιά ισοτιμία θα επέτρεπε να εκτυπώσουμε χρήματα.


Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι και εκτός Ελλάδας, οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί, Κένεθ Ρογκόφαλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ζητούν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...