Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Πακιστάν μετά τους "λανθασμένους" νατοϊκούς βομβαρδισμούς




 ImageΟι νατοϊκοί βομβαρδισμοί που σκότωσαν 24 πακιστανούς στρατιώτες διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και συνεχίστηκαν ακόμη και αφότου οι πακιστανοί στρατιωτικοί διοικητές είχαν ζητήσει από τις νατοϊκές δυνάμεις να σταματήσουν, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του πακιστανικού στρατού, ενώ αρνείται αναφορές ότι εκείνη άνοιξε πρώτη πυρ προκαλώντας έτσι τους βομβαρδισμούς.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε το συμβάν ως «τραγικό και απρομελέτητο» και δεσμεύτηκε ότι θα διενεργήσει πλήρη έρευνα. Αφγανοί αξιωματούχοι που δεν θέλησαν να κατονομαστούν δήλωσαν ότι μια κοινή δύναμη αφγανικών και νατοϊκών στρατευμάτων, στα αφγανικά σύνορα, δέχτηκαν εισερχόμενα πυρά τα οποία φαίνονταν να προέρχονται από το Πακιστάν και έτσι ζήτησαν να γίνουν αεροπορικές επιδρομές.

Η σχέση μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ είχε ήδη επιδεινωθεί πριν από τη θανατηφόρα επίθεση του Σαββάτου, όμως μετά από αυτήν η κατάσταση αναμένεται να ψυχραθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η επιδρομή μειώνει σημαντικά τις ελπίδες των αμερικανών να δουν την Ισλαμαμπάντ να βοηθάει στις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του 10ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, υποστράτηγος Αθάρ Αμπάς, δήλωσε ότι δύο συνοριακά φυλάκια του πακιστανικού στρατού έπεσαν θύματα απρόκλητης επίθεσης, ενώ νωρίτερα η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία είχε δηλώσει ότι οι στρατιώτες ανταπέδωσαν «με ότι όπλα είχαν διαθέσιμα».

Η κακώς οριοθετημένη ορεινή συνοριογραμμή αποτελεί συνεχή πηγή έντασης ανάμεσα στο Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραπονούνται ότι αντάρτες πυροβολούν από την άλλη πλευρά των συνόρων, συχνά από θέσεις που βρίσκονται κοντά σε πακιστανούς στρατιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είτε ανέχονται είτε υποστηρίζουν αυτή τη δράση, την ώρα που οι νατοϊκές και αφγανικές δυνάμεις δεν έχουν δικαιοδοσία να μπουν σε πακιστανικά εδάφη για να τους κυνηγήσουν.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου δυνάμωσαν την λαϊκή οργή των Πακιστανών ενάντια στην νατοϊκή παρουσία στο Αφγανιστάν. Πολλοί στο στρατό, το κοινοβούλιο, τον Τύπο και μεταξύ των απλών πολιτών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εχθρικοί προς το Πακιστάν και ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν δεν είναι ο πραγματικός εχθρός. Με τη σειρά του, ισχυριζόμενος ότι έπεσε θύμα αναίτιας επίθεσης, ο πακιστανικός στρατός ενισχύει κατά πολύ αυτή τη ρητορική.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι σε γενικές γραμμές αντιπαθείς στο Πακιστάν, ο στρατός έχει δεχτεί δισεκατομμύρια ευρώ σε αμερικανική βοήθεια την τελευταία δεκαετία, με αντάλλαγμα τη συνεργασία του στην μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα. Την ίδια ώρα όμως κατηγορείται ότι καλλιεργεί αντιαμερικανικά αισθήματα εντός της χώρας ώστε να εξασφαλίζει καλύτερους όρους σε μια σχέση με την Ουάσινγκτον η οποία παραμένει προβληματική.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...