Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η εξέγερση κερδίζει έδαφος στη Συρία


Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης, το καθεστώς του Άσαντ φαίνεται να παίρνει τον κατήφορο, χωρίς ελπίδα επιστροφής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι απο 4,500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές, ενώ εκατοντάδες Σύριοι βρίσκονται υπό κράτηση από τη φρουρά του....
καθεστώτος. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε λιποτάκτες του στρατού και τις τακτικές δυνάμεις πληθαίνουν σε διάφορες περιοχές της Συρίας βυθίζοντας τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Η σύσταση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τον περασμένο Ιούλιο από μία δύναμη ανταρτών που κινούνται ενάντια στον Πρόεδρο της χώρας, υπό την ηγεσία αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Τουρκία σιγά σιγά ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα της σύγκρουσης. O FSA διαθέτει και σελίδα στο Facebook, όπου κοινοποιεί δηλώσεις και ειδήσεις από όλη τη χώρα σχετικά με τις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η σελίδα έχει πάνω από 15.500 υποστηρικτές, αριθμός, ο οποίος αυξάνεται διαρκώς.


Πολιτικά, ο Άσαντ έχει απομονωθεί, καθώς η συμμετοχή του στον Αραβικό Σύνδεσμο έχει ανασταλεί. Πρόσφατα, χιλιάδες Σύριοι βγήκαν στους δρόμους όταν έληξε το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου, που καλούσε τη Δαμασκό να δεχτεί ξένους παρατηρητές στη χώρα. Μάλιστα, η Τουρκία είπε ότι η Συρία δεν αξιοποίησε την “νέα και τελευταία ευκαιρία” που της προσέφερε ο Αραβικός Σύνδεσμος.


Εκτός από το Ιράν και την Χεζμπολλά, ο Άσαντ δεν έχει άλλους φίλους, στους οποίους να μπορεί να βασιστεί. Ακόμα και η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αν και ακόμη, δεν προτίθενται να ακολουθήσουν τη διεθνή κοινότητα, η οποία -με πρωτοβουλία τις ΗΠΑ και την Ευρώπη- έχει ήδη προβεί σε κυρώσεις κατά της Συρίας.


Ο Άσαντ έχει αποτύχει πλήρως να καταστείλει την εξέγερση. Η σκληρή συμπεριφορά του καθεστώτος έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η εξέγερση, η οποία περιορίστηκε στην αρχή σε λίγες περιοχές στη Συρία, έχει κερδίσει έδαφος και επεκτείνεται τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και στο κέντρο της Δαμασκού. Οι αντάρτες δραστηριοποιούνται παντού – σε αστικά κέντρα, αλλά και σε αγροτικές περιοχές, όπου η κυβέρνηση δυσκολεύεται να φτάσει.


Υιοθετώντας το παράδειγμα της Λιβύης, και ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την απουσία υποστήριξης της Δύσης, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει κάνει έκκληση για την καθιέρωση δύο ζωνών απαγόρευσης πτήσεων με διεθνή υποστήριξη, μια στα βόρεια Τούρκο-Συριακά σύνορα και μία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.


Σημαντικό πλεονέκτημα των ανταρτών είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει όχι μόνο να αποστασιοποιηθεί από το Συριακό καθεστώς Αλλαουιτών, αλλά παρέχει διευκολύνσεις για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που βρίσκουν καταφύγιο σε Τουρκικό έδαφος, αλλά και δυνατότητα οργάνωσης. Η σελίδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο Facebook περιέχει ακόμα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε Τουρκικές τράπεζες για την ενίσχυση του αγώνα. Σημειώνεται πάντως, ότι ο FSN βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το σώμα που αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις αντίθετες στον Άσαντ, σε ό,τι αφορά την στρατιωτικοποίηση της εξέγερσης.


Ο επικεφαλής του FSA συνταγματάρχης Riyad Al Ass’ad έχει δηλώσει ότι ο FSN δεν έχει πολιτικούς στόχους, πέρα από την απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς. Επίσης τόνισε ότι η σύγκρουση δεν είναι σεχταριασμένη, δεδομένου ότι στις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανήκουν Αλλαουίτες που αντιτίθενται στο καθεστώς. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ο FSA υπερβαίνει τους 25,000 άνδρες και είναι οργανωμένος σε τάγματα μάχης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...