Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία υπό τον Μάριο Μόντι, πρόεδρο της "τριμερούς επιτροπής"


Στην τελική ευθεία ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία. Οι διαβουλεύσεις του ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ολοκληρώθηκαν. Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαός της Ελευθερίας", Αντζελίνο Αλφάνο, εξερχόμενος της συνάντησης, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει, με τον νέο πρωθυπουργό, το κυβερνητικό του πρόγραμμα και την σύνθεση της υπουργικής ομάδας που θα τον πλαισιώσει.
"Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες", τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.
Μέχρι την Πέμπτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Μάριο Μόντι αφίχθη στις 7 ώρα Ιταλίας στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η λίστα των υπουργών, όπως φαίνεται, όμως, δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, ούτε την Κυριακή, ούτε το πρωί της Δευτέρας, διότι ο Μόντι, θα πρέπει πρώτα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων, με τους οποίους θα συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

H ψήφος εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία, μπορεί να δοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Η "προδοσία" και η πτώση



Σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, ο "Καβαλιέρε" ετοιμάζεται να απευθυνθεί με βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ιταλούς, για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση και να συνοψίσει, με τον δικό του τρόπο, τα δεκαεπτά αυτά χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, η βασική ιδέα του μηνύματος, θα είναι, ότι "όλα άρχισαν να καταρρέουν όταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι, εγκατέλειψε την κυβερνητική πλειοψηφία και έφτιαξε δικό του κόμμα".

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του "Καβαλιέρε", "Λαός της Ελευθερίας", μιλώντας, στο μεταξύ, σε τηλεοπτική εκπομπή της Rai, τόνισε ότι "ο μέχρι χθες πρωθυπουργός, δεν πρόκειται, σίγουρα, να αρχίσει να πηγαίνει στο πάρκο για βόλτα διότι δεν θα έχει τι να κάνει. Θα δουλέψει, όπως ήδη κάνει, για το μεγαλύτερο πολιτικό χώρο του μετριοπαθούς κέντρου που υπάρχει στην χώρα".

Αποφασισμένος να συνεχίσει

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φωτογραφήθηκε την Κυριαική με θαυμαστές του, σε γραπτό μήνυμά του προς το κόμμα "η Δεξιά", του Φραντσέσκο Στοράτσε, τονίζει ότι "συμμερίζεται τα ιδεώδη των μελών του και ελπίζει να ξαναρχίσει, μαζί με το κόμμα αυτό, την κυβερνητική πορεία".

Ο "μίστερ τιβί", κάνει τα πάντα, δηλαδή, για να συνεχίσει να δίνει την εικόνα του μαχητή και να μην δείξει ότι τελειώνει άδοξα, ξαφνικα, η κυβερνητική του εμπειρία.

Η δε κεντροδεξιά βουλευτής Μικέλα Μπιανκοφιόρε, ανέφερε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνομιλία τους, σήμερα, της είπε ότι "δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να ξεκουραστεί, διότι, τώρα, πρέπει να αφιερώσει το χρόνο και την ενέργειά του, στον Λαό της Ελευθερίας". "Σε ένα χρόνο, ή κάτι περισσότερο, θα ξαναψηφίσουμε και πιστεύω ότι ο Σίλβιο μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας, ή, απευθείας, για την πρωθυπουργία", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...