Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ιράν: Έτοιμο να αποκλείσει τα στενά του Χορμούζ!

Ένα βήμα βρίσκεται το Ιράν πριν από τον αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ όπως δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Ali Rahimi προειδοποιώντας πως η χώρα του θα προχωρήσει στη διακοπή ροής πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου που περνά από τα στενά εάν η Τεχεράνη υποστεί, όχι επίθεση –όπως άφηνε να εννοηθεί μέχρι σήμερα- αλλά από κυρώσεις που θα επιβληθούν στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Η νέα αυτή απειλή έγινε γνωστή από το κρατικό πρακτορείο IRNA εν μέσω των συνεχιζόμενων ναυτικών γυμνασίων του ιρανικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 
 «Εάν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του ιρανικού πετρελαίου, ούτε σταγόνα πετρελαίου δεν πρόκειται να περάσει από τα στενά του Χορμούζ», δήλωσε σήμερα ο Rahimi.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία για εχθροπραξίες ή βία, αλλά και η Δύση δεν θέλει να πάει πίσω το σχέδιό της για την επιβολή κυρώσεων. Οι εχθροί μας θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους μόνο όταν τους βάλουμε στη θέση τους» συμπλήρωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος.
Από τα στενά του Χορμούζ περνά πάνω από το 1/3 των παγκόσμιων κινήσεων των τάνκερ και ο αποκλεισμός των στενών θα σημάνει  αναπόφευκτα μια νέα -πρωτοφανή στις διαστάσεις της- οικονομική κρίση, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Στο πλαίσιο του αποκλεισμού των στενών κινείται και τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια Velayat 90 που διεξάγει το ιρανικό Ναυτικό με την πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά και το σύνολο των κύριων μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων και ελικοπτέρων. Μάλιστα η άσκηση εξελίσσεται και έξω από τα στενά του Χορμούζ μέχρι και την Ερυθρά θάλασσα.
Στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN 74) του  5ου Στόλου καθώς και δύο μεγάλα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων τα USS Bataan (LHD 5) και  USS Makin Island (LHD 8) τα οποία μεταφέρουν και αεροσκάφη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ απέναντι στην ιρανική προειδοποίηση, καθώς τόσο Ουάσινγκτον όσο και Τελ Αβίβ μιλούν για σκλήρυνση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν, κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις ιρανικές εξαγωγές, έτσι ώστε να το αποτρέψουν από τα από το να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Από εκεί και πέρα και σε περίπτωση που το Ιράν προχωρήσει σε αποκλεισμό των στενών όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. 


 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...