Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Αυστραλός παρασκευάζει νερό από τον αέρα!


Ο Έντουαρντ Λινάκρ, Αυστραλός εφευρέτης, κατάφερε να κατασκευάσει μια μηχανή, η οποία παράγει νερό μέσω του αέρα. Με το «Airdrop», όπως ονομάζεται η εφεύρεση, ο Αυστραλός κατάφερε να κερδίσει το βραβείο James Dyson.

Το Airdrop είναι ένας χαμηλού κόστους και ...



αυτόνομης ενέργειας αρδευτικός μηχανισμός, ο οποίος μπορεί να φανεί πολύ σημαντικός στο πότισμα καλλιεργειών σε άνυδρες περιοχές ή περιοχές που πλήττονται συνήθως από ξηρασία.

Ο Λινάκρ ανέπτυξε αυτό τον μηχανισμό μελετώντας το σκαθάρι της ερήμου Ναμίμπ, το οποίο καταφέρνει να επιβιώσει σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης ξηρασίας συλλέγοντας υγρασία από τον αέρα τις πρώτες πρωινές ώρες, την οποία και αποθηκεύει σε κοιλότητες στον εξωσκελετό του και την καταναλώνει την υπόλοιπη ημέρα.
Με βάση την αρχή ότι ακόμα και ο πιο ξηρός αέρας διαθέτει μόρια νερού το «Airdrop» συλλέγει αέρα από την ατμόσφαιρα, μειώνει την θερμοκρασία και επιτυγχάνει την υγροποίησή του. Tο σύστημα αποτελείται από σωλήνες που τοποθετούνται κάτω από το έδαφος σε μία καλλιέργεια. Οι σωλήνες αντλούν αέρα, τον οποίο και ψύχουν μέχρι να δημιουργηθεί νερό, το οποίο με τη σειρά του διοχετεύεται αυτόματα στις ρίζες των φυτών.
Η πρωτότυπη κατασκευή, που κέρδισε το βραβείο μπορεί να παράγει 11,5 ml νερού ανά κυβικό μέτρο αέρα σε απόλυτες συνθήκες ερήμου ενώ σύμφωνα με τον Λινάκρ μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα της μηχανής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...