Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Βουλγαρία λέει “ναι” στον South Stream …


Η Βουλγαρία χαρακτήρισε τελικά τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, σαν «εθνική υπόθεση»! Ο αγωγός που σχεδιάζεται από τη ρωσική εταιρία Gazprom κερδίζοντας τον τίτλου του έργου σημασίας, έχει σειρά ευκαιριών για την επιτάχυνση της κατασκευής του τοπικού τμήματος του αγωγού, στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Gazprom, ο «South Stream … έχει κηρυχθεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση σαν ένα “αντικείμενο εθνικής σημασίας” σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας για τον χωροταξικό σχεδιασμό καθώς και ένα «εθνικό έργο» σύμφωνα με το βουλγαρικό νόμο σχετικά με τις κρατικές ιδιοκτησίας “, ανέφερε η δήλωση.


Το ειδικό καθεστώς που επιτρέπει ταχύτερες οικολογικές αξιολογήσεις, εξαγορές γης και άλλες απαραίτητες διαδικασίες, επιταχύνοντας έτσι την κατασκευή του Βουλγαρικό τμήμα του αγωγού, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρίας..
Ο South Stream αναμένεται να μεταφέρει μέχρι και 63 Bcm /έτος το ρωσικό φυσικό αέριο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδας) προς την Ιταλία, με παραφυάδες στην Κροατία και τη Μακεδονία.
Η Gazprom είναι έτοιμη να οικοδομήσει το χερσαίο τμήμα μαζί με τους τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου. Η τελική διαδρομή δεν έχει αποφασιστεί, αλλά η Gazprom έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σερβία και Σλοβενία.
Νωρίτερα την 1η Δεκεμβρίου ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να εξετάσει εκχώρηση του καθεστώτος «Διευρωπαϊκών Δικτύων» στον συγκεκριμένο αγωγό. “Έχουμε ήδη πει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει το ΔΕΔ για τον South Stream αφού λάβει τα στοιχεία στη διαδρομή του [έργου] και τον όγκο προμηθειών, “είπε ο Σμάτκο μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ,. Γκύντερ Έττινγκερ.

Τέτοια έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω ενός ειδικού προϋπολογισμού και με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πιο σημαντικό για τη Ρωσία, στα έργα ΔΕΔ είναι ότι, απαλλάσσονται από τους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Το πακέτο, το οποίο προβλέπει διαρθρωτικό διαχωρισμό μεταξύ της μετάδοσης και παραγωγής / προμήθειας των κάθετα ολοκληρωμένων επιχειρήσεων ενέργειας, που δημιουργεί δυσκολίες για την Gazprom. Ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου θέλει να ελέγχει τόσο τη μεταφορά όσο και την παροχή στις περιοχές που θα διατίθεται καθώς και το δικαίωμα επέκτασής του.

e-dragoumanos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...