Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΚΟΣΜΟΣ: Και το νερό χρυσάφι...




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...
Της Ελενας Μπέλλη
Στις 28 Iουλίου του 2010, μία ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του OHE διακήρυττε ότι το καθαρό, πόσιμο νερό είναι δικαίωμα του ανθρώπου, ισάξιο των υπολοίπων...
αναφαίρετων δικαιωμάτων του.

H διακήρυξη εγκρίθηκε με 122 ψήφους υπέρ και καμία κατά.
Mεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν και ο Kαναδάς.

Στο ερώτημα, γιατί άραγε μία σύγχρονη δημοκρατία αρνείται να διακηρύξει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, η απάντηση βρίσκεται στην πληθώρα των υδάτινων πόρων στη χώρα:
O Kαναδάς διαθέτει το 7% των ανανεώσιμων πηγών καθαρού νερού στον κόσμο και ευελπιστεί να μπορέσει, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, να... αναγάγει το νερό σε εμπορεύσιμο προϊόν προς εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον Kαναδά, ο διάλογος για το αν το καθαρό νερό είναι τελικά εμπορεύσιμο αγαθό ή αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη μόλις ξεκινούσε.
Aνά την υφήλιο, όμως, είναι σαφές πλέον ότι οι υδάτινοι πόροι οδεύουν προς εξάλειψη και ότι, σύντομα, το νερό θα εξελιχθεί σε σπάνιο είδος προς εμπορία.Hδη, πολλοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στον τομέα υδάτινων πόρων, με επενδύσεις σε μία ευρεία γκάμα εταιρειών, από εκκαθάριση λυμάτων έως και κατασκευής φίλτρων νερού.

Kαι, επιπλέον, πολλές χώρες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία «χρηματιστήρια» νερού, επίσημα ανταλλακτήρια τίτλων σε δικαιώματα πρόσβασης σε καθαρό νερό. Aργά ή γρήγορα, συμφωνούν οι αναλυτές, η εμπορία νερού θα ξεπεράσει σε τζίρο ακόμη και αυτή την εμπορία πετρελαίου...

Oικονομολόγοι, αναλυτές και στελέχη γνωστών επιχειρήσεων συμφωνούν: «Ξεχάστε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το χρυσό, διότι τον 21o αιώνα, επενδυτικές ευκαιρίες θα δώσει μόνο το...νερό».
 Hταν στα τέλη Iουλίου όταν ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citibank, Bίλεμ Mπούιτερ κατέθετε δημοσίως την πεποίθησή του, ότι η «αγορά νερού» θα ξεπεράσει σύντομα σε αξία την αγορά πετρελαίου.

«Στο εγγύς μέλλον, βλέπω τεράστιο άνοιγμα των επενδύσεων στον τομέα του νερού, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής φρέσκου, καθαρού νερού από άλλες πηγές (αφαλάτωση, καθαρισμός), της αποθήκευσης και της μεταφοράς διά ξηράς και θαλάσσης», έγραφε σε μήνυμά του στο μπλογκ Alphaville.
«Bλέπω δίκτυα αγωγών που θα ξεπεράσουν σε χωρητικότητα τους υπάρχοντες αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, βλέπω τάνκερ νερού και χώρους αποθήκευσης που μπροστά τους οι χώροι αποθήκευσης πετρελαίου θα μοιάζουν με νάνους», σημείωνε και διατύπωνε την εκτίμηση ότι το νερό είναι «ένα περιουσιακό στοιχείο με τη δυνατότητα να επισκιάσει το πετρέλαιο, το χαλκό, τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα».
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο «αρχιτέκτονας» του χρηματιστηρίου ρύπων, Pίτσαρντ Σάντορ, έκανε την ίδια διαπίστωση: «Στον 21ο αιώνα, το νερό θα αναδειχθεί το βασικότερο εμπορεύσιμο αγαθό».


H διαπίστωση, βέβαια, ότι το νερό είναι «περιουσιακό στοιχείο» και «εμπορεύσιμο αγαθό», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ότι, τουλάχιστον, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. Mε τη διαφορά ότι αυτή η πεποίθηση ανατρέπεται από τα δεδομένα: Παρότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το 97% αυτού του ποσοστού είναι αλμυρό νερό, ακατάλληλο, δηλαδή, για πόση, άρδευση αλλά και βιομηχανική χρήση.

Tο υπόλοιπο 3% είναι πόσιμο νερό, αλλά μόνον το 1% είναι εύκολα προσβάσιμο.Aυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού αλλά και τη μείωση των βροχοπτώσεων λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, μοιραία κάποια στιγμή θα καταστήσει το νερό «σπάνιο είδος», το οποίο και θα πληρώνεται ακριβά.

Kαι ήδη κάποιοι ζητούν τη θέσπιση «χρηματιστηρίου νερού», ώστε να διασφαλιστούν οι σοδειές του μέλλοντος. O μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων, Nestle, εκπόνησε έρευνα που έδειξε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση υδάτινων πόρων, το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών θα βρεθεί σε κίνδυνο κάποια στιγμή στην πενταετία 2025-2030.

Kαι υπάρχουν, πράγματι, πολλές προτάσεις για τη λειτουργία του «χρηματιστηρίου νερού». H βρετανική εταιρεία συμβούλων Frost & Sullivan,προτείνει το μοντέλο «re-use - resell»: Tο χρησιμοποιημένο νερό καθαρίζεται και πωλείται στο «χρηματιστήριο». «Yπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την εμπορία επεξεργασμένου νερού», εξηγεί ο Φρέντρικ Pόγιαν, διευθυντής ερευνών στον τομέα υδάτινων πόρων της εταιρείας. Kαι εξηγεί ότι η εμπορία επεξεργασμένου νερού θα διασφαλίσει υψηλής ποιότητας επεξεργασία και μείωση της μόλυνσης, ενώ θα δώσει κίνητρα στους πωλητές (τις εταιρείες επεξεργασίας) να προωθήσουν νέες τεχνολογίες».

Mέχρι τότε, πολλές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων τοποθετούνται στον τομέα επεξεργασίας υδάτινων πόρων.
«Eμείς στη Blackhawk πιστεύουμε ακράδαντα ότι από αυτή τη δεκαετία και μετά, το νερό θα γίνει το νέο χρυσάφι», δηλώνει ο Zιάντ Aντελνούρ, πρόεδρος της αμερικανικής Blackhawk Partners και επισημαίνει ότι «δεν είναι τυχαίο που το έξυπνο χρήμα κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση». Προς το παρόν, πάντως, η Blackhawk τοποθετείται σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και εταιρείες επεξεργασίας υδάτων.
Ανταλλαγές δικαιωμάτων
Το χρηματιστήριο του νερού στον κόσμο

Tα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Mέσα σε 40 χρόνια, από το 1960 έως το 2000, η χρήση καθαρού νερού διπλασιάστηκε, ενώ η τάση αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά. Oι προβλέψεις θέλουν τη ζήτηση για καθαρό νερό να αυξάνεται, έως το 2030, με ρυθμούς διπλάσιους από αυτούς της ζήτησης για πετρέλαιο. Oι κλιματικές αλλαγές, με τους πάγους να λιώνουν και την ξηρασία να επιτείνεται, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,3 δισεκατομμύρια έως το 2050, θα επιδεινώσουν την έλλειψη καθαρού νερού, γεγονός, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία «χρηματιστηρίων νερού».

Kάποια τέτοια «χρηματιστήρια» πάντως ήδη λειτουργούν, το πρώτο μάλιστα ιδρύθηκε το 2500 π.X...

Aυστραλία: Iσως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο δικαιωμάτων νερού στον κόσμο, με την αξία του να ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια. Mε κυβερνητική απόφαση το 1994, η Aυστραλία κατέληξε σε ένα σχήμα ανταλλαγής δικαιωμάτων νερού, αρχικά μεταξύ των αγροτών και αργότερα μεταξύ των πολιτειών. Σήμερα, το «ανταλλακτήριο» λειτουργεί με ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις οποίες μετέχουν πολίτες αλλά και χρηματιστές.

HΠA: H πρακτική ανταλλαγής δικαιωμάτων νερού έχει νομοθετηθεί σε αρκετές πολιτείες, αλλά το μεγαλύτερο λειτουργεί στο Kολοράντο, όπου το Colorado Big Thomson Project παρέχει νερό σε 30 πόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Nότια Aφρική: Θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ανταλλαγής υδάτινων πόρων. Eγκαινιάστηκε το 1998 και επιτρέπει τη μόνιμη ή προσωρινή ανταλλαγή των δικαιωμάτων πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Xιλή: Tο χρηματιστήριο νερού ιδρύθηκε το 1981 και επιτρέπει βραχυπρόθεσμες πωλήσεις νερού, την ετήσια μεταβίβαση του δικαιώματος πρόσβασης σε υδάτινους πόρους αλλά και οριστικές πωλήσεις.

Bρετανία: Oι ανταλλαγές ξεκίνησαν το 2001, αλλά, προς το παρόν, επιτρέπονται μόνον οι αγορές και πωλήσεις αδειών πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Oμάν: Tο αρδευτικό σύστημα Aflag λειτουργεί από το 2500 π.X. και περιλαμβάνεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Tο σύστημα παρέχει δωρεάν πόσιμο νερό και δωρεάν νερό για την παραδοσιακή τελετή «κάθαρσης» των μουσουλμάνων στα τεμένη. Aφού καλυφθούν αυτές οι κοινωνικές ανάγκες, τα δικαιώματα νερού μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικό αγαθό, που μπορεί να πουληθεί ακόμη και να κληρονομηθεί.
Οι δείκτες του μέλλοντος και η βιομηχανία ύδατος


Palisades: Water Index
Σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί την απόδοση εταιρειών της παγκόσμιας βιομηχανίας ύδατος, μεταξύ αυτών εταιρειών κοινής ωφέλειας, κατασκευαστών φίλτρων, αντλιών και αρδευτικού εξοπλισμού. Eγκαινιάστηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, στις 1.000 μονάδες. Λιγότερο από δέκα χρόνια μετά, «φλερτάρει» με τις 2.000 μονάδες.

Dow Jones: US Water Index
Aποτελείται από 29 μετοχές διεθνών και εγχώριων εταιρειών που ασχολούνται με το νερό και έχουν ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 150 εκατομμύρια δολάρια.

ISE-B&S: Water Index
Eγκαινιάστηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει τους τομείς της διανομής ύδατος, το φιλτράρισμα, την τεχνολογία ροής και άλλες εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Περιλαμβάνει 35 μετοχές.

S&P 1500: Water Utilities Index
Tμήμα του δείκτη S&P Utilities Index, αποτελείται μόνον από δύο εταιρείες, τις American States Water και Aqua America.



ΗΜΕΡΗΣΙΑ
radar-gr

thesecretrealtruth.blogspot.com

27 Αυγούστου 479 π.Χ. Η Μάχη στις Πλαταιές


Η μεγάλη νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές
Στα 479 π.Χ. έγινε στις Πλαταιές η μεγάλη, ένδοξη για τους Έλληνες μάχη, που στάθηκε η τελευταία των μηδικών πολέμων στην αρχαία Ελλάδα.
Μετά από την ατυχία του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Ξέρξης, αφήνοντας το Μαρδόνιο στη Θεσσαλία, έφυγε για την Περσία. Ο Μαρδόνιος προσπάθησε να συνεννοηθεί με τους Αθηναίους, προτείνοντάς τους να συμμαχήσουν μαζί του με διάφορα ανταλλάγματα. Οι Αθηναίοι όμως αρνήθηκαν περήφανα κι έτσι ο Μαρδόνιος με τους 300.000 στρατιώτες του στρατοπέδεψε στην κοιλάδα του Ασωπού, κοντά στις Πλαταιές.
Με αρχηγό το Σπαρτιάτη Παυσανία, οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα (110.000 Έλληνες ή, σύμφωνα μ’ άλλους ιστορικούς, μόνο 37.000). Με τον στρατό των Σπαρτιατών είχαν ενωθεί κάπου 3.000 Μεγαρίτες και αργότερα 8.000 Αθηναίοι. Πίσω από τους Σπαρτιάτες ακολουθούσαν πολλές χιλιάδες από την Πελοπόννησο. Κι όσο προχωρούσαν προς τη Βοιωτία, στρατός όλο και μεγάλωνε, ώσπου έφθασε στις Πλαταιές.
Ο Μαρδόνιος που είχε τριακόσιες χιλιάδες πολεμιστές - τριπλάσιους από τους Έλληνες κι ίσως και πιο πολλούς, όταν έμαθε ότι οι Έλληνες έρχονταν να τον συναντήσουν, ανάπτυξε το στρατό του στην κοιλάδα του Ασωπού ποταμού. Αν οι Έλληνες έμπαιναν στην κοιλάδα, θα έστελνε εναντίον τους το ιππικό και τότε η νίκη του θα ήταν σίγουρη.
Μα οι Έλληνες δεν ήταν κουτοί. Συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους στους πρόποδες του Κιθαιρώνα και περίμεναν.
Ο Μαρδόνιος, ίσως για να τους αναγκάσει να μπουν στη μάχη, έστειλε έναντίον τους κάπου δυο χιλιάδες ιππείς, στο κέντρο του μετώπου όπου βρίσκονταν οι Μεγαρίτες. Εκείνοι δυσκολεύτηκαν ν’ αποκρούσουν την επίθεση του Περσικού ιππικού και ζήτησαν βοήθεια. Τρακόσιοι εθελοντές Αθηναίοι έτρεξαν να τους βοηθήσουν, μπήκαν με ορμή στη μάχη κι όταν σκότωσαν τον αρχηγό των Περσών καβαλάρηδων, τον Μασίστιο, οι άλλοι τρομοκρατήθηκαν και υποχώρησαν με πολλές απώλειες. Μα οι Έλληνες δεν τους ακολούθησαν στην κοιλάδα για να μην πέσουν στην παγίδα του Μαρδόνιου.
Δώδεκα ολόκληρες μέρες πέρασαν χωρίς να αρχίσει η μάχη. Ο Μαρδόνιος περίμενε να επιτεθούν πρώτοι οι Έλληνες κι όταν πια έχασε την υπομονή του, στις 4 Αυγούστου του 479 π.Χ. επιτέθηκε αιφνιδιαστικά.
Χιλιάδες ιππείς όρμησαν εναντίον των Ελλήνων, με άγριες κραυγές. Οι Έλληνες οπισθοχώρησαν για ν’ αμυνθούν στους λόφους του Κιθαιρώνα, μα δεν είχαν συνεννοηθεί καλά. Ακολούθησε μια σύγχυση και οι Αθηναίοι αντί να γυρίσουν πίσω, προχώρησαν προς την κοιλάδα. Έτσι, οι Σπαρτιάτες με τους Πελοποννήσιους έμειναν μόνοι τους.
Οι Πέρσες, που δεν πήραν είδηση τους Αθηναίους γιατί τους έκρυβε ένας λόφος, επιτέθηκαν όλοι μαζί εναντίον των Σπαρτιατών. Ύστερα από υπεράνθρωπη προσπάθεια οι Σπαρτιάτες ταμπουρώθηκαν σ’ ένα λόφο, Κοντά στο ναό του Ηρακλή. Χιλιάδες βέλη σφύριζαν γύρω τους αλλά δεν είχαν πολλά θύματα, γιατί είχαν κρυφτεί πίσω από τις πέτρες. Και, σ’ αυτή την ανώμαλη περιοχή, δεν μπορούσαν ν’ ανέβουν τ’ άλογα κι έτσι θ’ αντιμετώπιζαν μόνο το Περσικό πεζικό.
Πρώτοι οι Τεγεάτες αποφάσισαν ν’ αφήσουν την άμυνα και να επιτεθούν. Ακολούθησαν οι Σπαρτιάτες. Άγριοι, σκληραγωγημένοι και ανδρείοι πολεμιστές, όρμησαν εναντίον των Περσών και χωρίς δυσκολία έσπασαν τη γραμμή τους. Σαν στάχια που τα θερίζει το δρεπάνι έπεφταν νεκροί οι πολεμιστές του Μαρδόνιου. Κι όταν οι Σπαρτιάτες προχώρησαν προς την κοιλάδα, για να τους αντιμετωπίσουν οι έντρομοι οι Πέρσες σχημάτισαν ένα τείχος με τις ασπίδες τους.
Αλλά, αυτό δεν ήταν μεγάλο εμπόδιο για τους Σπαρτιάτες. Μπήκαν ανάμεσα στο τείχος των ασπίδων και συνέχισαν την άγρια σφαγή. Ο πανικός κυρίευσε σ’ όλο το μέτωπο τους Πέρσες και άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν.
Μόνοι τους σχεδόν οι Σπαρτιάτες, κατάφεραν να συντρίψουν μια ολόκληρη στρατιά! Από τις τριακοσιες χιλιάδες Πέρσες πολεμιστές, γλύτωσαν κάπου πενήντα χιλιάδες! Και αυτούς τους γλίτωσε η νύχτα και η κούραση των Σπαρτιατών.
Οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να σπάσουν την τελευταία αντίσταση των Περσών, καθώς είχαν συγκεντρώσει ένα πυκνό ανθρώπινο τείχος γύρω από το Μαρδόνιο. Στην ορμή των Ελλήνων διαλύθηκε το τείχος και βρήκε οικτρό θάνατο και ο ίδιος ο Μαρδόνιος. Η συντριβή των Περσών ήταν ολοκληρωτική.
Ένας από τους Αιγινήτες πολεμιστές που πήραν μέρος στη μάχη των Πλαταιών και ονομαζόταν Λάμπων, όταν είδε νεκρό το Μαρδόνιο, είπε στον Παυσανία:
- Πήρατε μεγάλη εκδίκηση εσείς οι Σπαρτιάτες σήμερα, για το θάνατο του βασιλιά σας και των τριακοσίων πολεμιστών σας στις Θερμοπύλες. Τ’ όνομά σου γι’ αυτό το κατόρθωμα θα μείνει αθάνατο στην ιστορία. Αλλά, σου μένει ακόμη να κάνεις κάτι άλλο για να εκδικηθείς την ατίμωση του Λεωνίδα. Να κόψεις το κεφάλι του Μαρδόνιου και να το στήσεις πάνω σ’ ένα κοντάρι, όπως έκανε και κείνος με το κεφάλι του νεκρού βασιλιά σας.
- Σευχαριστώ για τη συμβουλή σου Αιγινήτη, του απάντησε ήρεμος και περήφανος ο Παυσανίας. Ξέχασες όμως ότι τέτοιες πράξεις τις κάνουν οι βάρβαροι και όχι οι Έλληνες. Οι Σπαρτιάτες έχουν μάθει να σέβονται τους νεκρούς και να μη τους ατιμάζουν, έστω και αν είναι οι χειρότεροι και πιο μισητοί εχθροί τους. Έτσι τελείωσε η μεγάλη και κρίσιμη αυτή μάχη. Στις Πλαταιές διαλύθηκε μαζί με το στρατό του Μαρδόνιου και το τελευταίο όνειρο του Ξέρξη να κυριεύσει την Ελλάδα!
Από τότε η πόλη των Πλαταιών κηρύχτηκε ιερή και απαραβίαστη και, αφού ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των Αθηναίων, έζησε μέχρι τα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου ειρηνικά και ήσυχα. Οι Πλαταιείς, για την αντρεία που έδειξαν, τιμήθηκαν με βραβείο αντρείας και πήραν και χρηματική αμοιβή 80 τάλαντα.
Ένα μνημείο σε σχήμα χάλκινων φίδων (Στήλη των Όφεων) δημιουργήθηκε από περσικά όπλα, τα οποία έγιναν λάφυρα των Ελλήνων μετά τη λεηλασία στους Δελφούς. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το μνημείο συμβόλιζε τη συμμετοχή όλων των ελληνικών πόλεων-κρατών στο πόλεμο. Οι περισσότερες στήλες βρίσκονταν στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες πρόσεχε ο Κωνσταντίνος ο Μέγας.
Η νίκη στη ναυμαχία της Μυκάλης
Την ίδια μέρα που οι Πέρσες ηττήθηκαν στις Πλαταιές, υπέστησαν άλλη μια ήττα στη Μυκάλη της Ιωνίας. Ενώ ο ελληνικός στόλος, κάτω από τις διαταγές του Σπαρτιάτη Λευτυχίδη βρισκόταν στη Δήλο, τρεις άνδρες έφτασαν από τη Σάμο με ένα μήνυμα· οι άνδρες αυτοί ήταν ο Λάμπωνας, γιος του Θρασυκλή, ο Αθηναγόρας, γιος του Αρχεστρατίδη, και ο Ηγησίστρατος, γιος του Αρισταγόρα, που είχαν σταλεί από τους Σαμίους κρυφά από τους Πέρσες και το Θεομήστορα, το γιο του Ανδροδάμαντα, τον οποίο είχαν ορίσει οι Πέρσες τύραννο. Αυτοί, λοιπόν, παρουσιάστηκαν στους διοικητές του στόλου κι ο Ηγησίστρατος τους έκανε έκκληση με κάθε είδους επιχειρήματα, δηλώνοντας ότι η θέα και μόνο του ελληνικού ναυτικού θα ήταν αρκετή ενθάρρυνση, για να εξεγερθούν οι Ίωνες κι ότι οι Πέρσες δε θα τολμούσαν να αντισταθούν ή, αν το έκαναν, θα έδιναν στους Έλληνες ένα έπαθλο πιο πολύτιμο απ’ οποιοδήποτε είχαν ελπίδα να κερδίσουν ποτέ. Έπειτα, στο όνομα όλων των κοινών Θεών, τους παρότρυνε να σώσουν τους Ίωνες, που είχαν ίδιο αίμα μ’ αυτούς, από τη σκλαβιά και να διώξουν τον ξένα. Και πρόσθεσε: «Θα είναι αρκετά εύκολο, γιατί τα περσικά πλοία είναι αδέξια και πολύ κατώτερα από τα δικά σας. Επιπλέον, αν μας υποψιάζεστε για προδότες, είμαστε πρόθυμοι παραδοθούμε ως όμηροι και να πλεύσουμε μαζί σας».
Το καλοκαίρι του 479 π.Χ., οι Έλληνες συνάντησαν τον στρατό του Μαρδόνιου στη μάχη των Πλαταιών. Παράλληλα, ο ελληνικός στόλος έπλευσε στη Σάμο, όπου κατέστρεψε τα απομεινάρια του περσικού στόλου. Οι Πέρσες μετέφεραν, τότε, τον στόλο τους στη Μυκάλη, όπου υπήρχε περσικό πεζικό. Ο Λεωτυχίδης, αρχηγός του ελληνικού στόλου, αποφάσισε να επιτεθεί στους Πέρσες. Αν και οι Πέρσες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση, οι βαριά τεθωρακισμένα Έλληνες οπλίτες αποδείχθηκαν ανώτεροι στον αγώνα, και ανάγκασαν τους Πέρσες να υποχωρήσουν στο στρατόπεδό τους. Τότε οι Ίωνες επιτέθηκαν στο Περσικό στρατόπεδο και κατέσφαξαν τους Πέρσες ενώ τα περσικά πλοία καταλήφθηκαν και πυρπολήθηκαν από τον ελληνικό στόλο. Η καταστροφή του περσικού στόλου στη Μυκάλη, σε συνδυασμό με την ήττα του Μαρδόνιου στις Πλαταιές, η οποία έγινε την ίδια μέρα, έφεραν το τέλος της περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Μετά τη μάχη των Πλαταιών και τη ναυμαχία της Μυκάλης αρχίζει μια νέα φάση των Περσικών πολέμων, όπου την υπεροχή έχουν οι Έλληνες.



redskywarning.blogspot.com

Τι γίνεται με το κόμμα των αποστράτων;


"Σιγή ασυρμάτου" τηρούν ευλαβικά οι απόστρατοι που στις 2 Αυγούστου έκαναν τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τηην δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος. Προσπαθήσαμε να μάθουμε για την πορεία της προσπάθειας αλλά σας βεβαιώνουμε ότι δεν ήταν εύκολο.

Οι πληροφορίες μας λένε λοιπόν ότι οι πρωτεργάτες της προσπάθειας δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που έχουν,αφού διαπίστωσαν ότι και αρκετοί πολίτες οι οποίοι δεν είχαν σχέση μετις ΕΔ τους προσέγγισαν για να συμμετάσχουν στη προσπάθεια. Το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινώσει το παραμικρό για το τι έκαναν και τι πρόκειται να κάνουν το αποδίδουν σε "απειρία" χειρισμού των ΜΜΕ. Αναμένουμε νεότερη πληροφόρηση.



www.onalert.gr

"Δωροδοκία" Τουρκίας στη "νέα" Λιβύη για βάση περικύκλωσης της Ελλάδας!





Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ZAMAN, η Τουρκία έδωσε 100 εκατ. δολάρια μετρητά σε τέσσερις δόσεις  στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, παραβιάζοντας όμως κατ'αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται σε αποχή χρηματοδότησης των δύο εμπόλεμων μερών, αλλά το σημαντικό είναι το γιατί τα έδωσε: Εκτός από συμβόλαια πετρελαίων και αγορών αμυντικού υλικού η Άγκυρα έχει ζητήσει "λιμενικές διεκολύνσεις" πραατικά την δημιουργία βάσης ή έστω αγκυροβολίου στα λιβυά χωρικά ήδατα.
Επιτυγχάνοντας κατ'αυτό τον τρόπο την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας, αφού ήδη έχει ναυτική βάση στην Αλβανία. Και μην ξεχνάμε το θέμα της ελληνολιβυκής ΑΟΖ.
Ας δούμε το θέμα αναλυτικά:
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Αρχικά, η Άγκυρα έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια στο αρχηγείο των επαναστατών στη Βεγγάζη, για να ακολουθήσουν σε "βαλίτσες" τρεις δόσεις των 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δόθηκαν σε αντιπροσωπείες των επαναστατών που επισκέφθηκαν την Τουρκία, στις 8, στις 10 και στις 21 Αυγούστου!
Τα 100 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν μέρος του «πακέτου» βοηθείας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία υποσχέθηκαν οι Τούρκοι στους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Ιουλίου, κατά την πρώτη επίσκεψη Νταβούτογλου στη Βεγγάζη. Αρχικά οι Τούρκοι σκόπευαν να δώσουν άλλα 100 εκατομμύρια ως δώρο στην ηγεσία των ανταρτών.
Κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία παίρνει θέση στην κούρσα επιρροής των δυνάμεων της περιοχής που έχει ήδη ξεκινήσει στη στη Λιβύη.
Ο Α.Νταβούτογλου στις διαδοχικές συζητήσεις που είχε στην Βεγγάζη προσπάθησε να πάρει - και πιθανόν τα κατάφερε - όχι μόνο συμβόλαια για πετρέλαια, αλλά και πωλήσεις όπλων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο καθεστώς.
Πρέπει να υπολογίζουν ότι θα πάρουν πολλά οι Τούρκοι από τό νέο καθεστώς για να δίνουν σε "βαλίτσες" τόσα χρήματα. Και βέβαια υπάρχει πάντα η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης, η οποία πάντως ρύθμίστηκε μονομερώς από την ελληνική πλευρά με την αρχή της "μέσης γραμμής".
Γιατί υπάρχει και κάτι άλλο, άμεσο: Η Μοίρα του τουρκικού στόλου που περιπολεί αυτή την στιγμή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η Άγκυρα θέλει να δώσει μόνιμο χαρακτήρα σε αυτή την παρουσία και να ολοκληρώσει την περικύκλωση της Ελλάδας έχοντας μόνιμη αμυντική που ξεκινά από την αλβανία και φτάει μέχρι την ανατολική Μεσόγειο!


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 2.500 ΕΤΩΝ


«Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.

Σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που συνόδευσαν έναν γιατρό στον τάφο του και τα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μαρτυρούν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Ιατρική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα χρόνια που κρατούσε το σκήπτρο ο Αγαμέμνων στις πολύχρυσες Μυκήνες οι γιατροί προχωρούσαν σε ανατρήσεις κρανίων για να απομακρύνουν θραύσματα οστών και πηγμένο αίμα αλλά και για να αφαιρέσουν όγκους που προκαλούσαν πόνο, ενώ υπάρχουν παραδείγματα που τα κρανία φέρουν πολλαπλές επεμβάσεις και φαίνεται πως οι ασθενείς είχαν επιβιώσει της επέμβασης.
Εγχείρηση στο κρανίο άλλωστε από έναν γιατρό παρουσία του Ασκληπιού απεικονίζεται και σε ένα αναθηματικό ανάγλυφο από την Αττική του 4ου αιώνα π.Χ. που φαίνεται πως αφιέρωσε ο ασθενής μετά τη θεραπεία του στον θεό της Ιατρικής - αν και, σύμφωνα με τον Ομηρο, ο Ασκληπιός δεν ήταν θεός αλλά θνητός ήρωας, ένας άριστος γιατρός, που λατρεύτηκε μετά θάνατον.
O πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, άλλωστε, αναφέρει μαχαιρίδια για την αφαίρεση αμυγδαλών και νυστέρια, λαβίδες, τανάλιες, χειρουργικά άγκιστρα, πριόνια, τρυπάνια και σμίλες για επεμβάσεις στα οστά, βελόνες για παρακεντήσεις, καθετήρες, βεντούζες για αφαίμαξη ή για θεραπεία από το κρύωμα, ακόμη και θερμοφόρες από πηλό.
Παράλογο; Καθόλου, υποστηρίζουν οι ειδικοί που έχουν παρατηρήσει πως όλων των ειδών τα εργαλεία - όχι μόνο τα ιατρικά - όταν αποκτήσουν μια μορφή που αποδεικνύεται λειτουργική σπάνια ξαναλλάζουν.
Ιατρικά εργαλεία,
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
Τι αλλάζει λοιπόν στο διάβα των αιώνων στην εργαλειοθήκη ενός γιατρού; Κατά βάση το υλικό. Ο ορειχάλκινος καθετήρας του αρχαίου ελληνικού κόσμου σήμερα κατασκευάζεται από πλαστική ύλη. Το τρυπάνι με το οποίο γίνονταν επεμβάσεις στο κρανίο ήταν χειροκίνητο. Σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Οι λαβίδες και τα νυστέρια κατασκευάζονται απλώς από διαφορετικό κράμα μετάλλου.
Κι αν οι επεμβάσεις στο κρανίο εντυπωσιάζουν, μια άλλη ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση από την αρχαιότητα ώς σήμερα είναι η λεγόμενη καισαρική τομή, στην οποία υποβάλλονται οι έγκυοι όταν ο τοκετός δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Ο πρώτος που γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο ήταν ο ίδιος ο Ασκληπιός!
Ο μύθος λέει πως ο Απόλλων ερωτεύτηκε μια νεαρή πριγκίπισσα, την Κορωνίδα, η οποία ενώ ήταν έγκυος έκανε έρωτα με έναν άλλο άνδρα. Ο Απόλλων για να την εκδικηθεί ζήτησε από την αδελφή του Αρτεμη να τη σκοτώσει με τα βέλη της. Καθώς καιγόταν το σώμα της νεκρής - λέγεται, μαζί με τις σορούς άλλων νεκρών γυναικών - ο Απόλλων δεν άντεξε στην απώλεια του γιου του, άνοιξε την κοιλιά της Κορωνίδας και άρπαξε το παιδί.
Πίσω δεν πήγαιναν ούτε οι οδοντίατροι. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως οι αρχαίοι γιατροί που δεν αποτελούσαν διαφορετική ειδικότητα από τους οδοντιάτρους μπορούσαν να φτιάξουν γέφυρες, να αντικαταστήσουν χαλασμένα δόντια με άλλα ζώων, αλλά και να βοηθήσουν τραυματίες που είχαν σπάσει το σαγόνι τους. Ο γιατρός κατάφερε να δέσει τα δόντια με χρυσό σύρμα και να τα κρατήσει στη θέση τους.
Ανεπτυγμένη όμως ήταν και η προσθετική μελών, όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση πρόσθετων λειτουργικών μελών, και συγκεκριμένα ενός ποδιού, ενώ ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούνταν πρόσθετα μεγάλα δάχτυλα ποδιών στην αρχαία Αίγυπτο, ώστε να διευκολύνονται ακρωτηριασμένοι ασθενείς στο περπάτημα.
Στο αρχαίο φαρμακείο

Ο Ομηρος αναφέρει 150 όρους ανατομίας και περιγράφει 147 τραυματισμούς στην «Ιλιάδα», εκ των οποίων 114 είναι θανατηφόροι.
Στο φαρμακείο ενός αρχαίου γιατρού θα έβρισκε κάποιος κρασί, λάδι, βότανα όπως θυμάρι, παπαρούνα και αλόη, χώμα με θεραπευτικές ιδιότητες από τη Λήμνο (Λημνία Γη) και μιθριδάτιο - για επιθέσεις από άγρια ζώα και δηλητηριάσεις -, για την παρασκευή του οποίου χρειάζονταν 60 υλικά.
Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα 1" & "Τα Νέα 2"

«Έλληνες, μπορεί να χρειαστεί να πουλήσετε περισσότερα!»




Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι σκληρές, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στέλεχος προσκείμενο στους ελεγκτές της Τρόικας.
Όπως αναφέρει το capital.gr, τα στελέχη της Τρόικας θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα, με αφορμή τον προγραμματισμένο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, προκειμένου να αποφασίσουν για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

«Υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία, όσον αφορά στους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση» τόνισε το στέλεχος. «Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε.


Την ίδια ώρα, και ενώ η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ευρωζώνης για τη συμφωνία με τη Φινλανδία, αίσθηση προκαλεί η απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.


Όπως προκύπτει, και αφού οι αποτιμήσεις λόγω χρηματιστηρίου είναι χαμηλές, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει περισσότερα, σε συντομότερο διάστημα!


«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, είναι εφικτό» τονίζει ο κ. Ρεν, αναγνωρίζει ωστόσο ότι «πρόσφατα, έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα». Και συνεχίζει, εκφράζοντας την ευχή: «Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης, στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».


Σε αντίθετη περίπτωση, ο κοινοτικός Επίτροπος ζητά επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, «ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».


 ΠΗΓΗ

Φρίκη στη Σομαλία: Αποκεφαλίζουν νεαρούς οι ισλαμιστές της αλ Σεμπάμπ


Μαχητές της ένοπλης ισλαμιστικής σομαλικής παράταξης αλ Σεμπάμπ αποκεφάλισαν τουλάχιστον δύο εφήβους στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου,

Τουλάχιστον άλλοι επτά νεαροί έχουν αποκεφαλιστεί στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες....

δήλωσε η Φαρτούν Αμπντισαλάν της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Elman, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η οργάνωση των ανταρτών απέσυρε τους μαχητές της από τμήματα του Μογκαντίσου, καθώς η τελευταία φάση του πολέμου, το αντάρτικο των τελευταίων τεσσάρων ετών εναντίον του στρατού της χώρας και των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, πήρε νέα τροπή.


Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου προτού οι ισλαμιστές ανασυνταχθούν κι επιστρέψουν.


Κάτοικοι είπαν στο Ρόιτερς ότι μαχητές της αλ Σεμπάμπ στέλνουν μηνύματα σε όλη την πόλη χρησιμοποιώντας τα ηχεία των τζαμιών. Καλούν τους υποστηρικτές τους να αποκεφαλίζουν τους κατασκόπους και τους εχθρούς τους.


"Αντιλαμβανόμαστε ότι (τα μέλη της Σεμπάμπ) θέλουν να συνεχίσουν το αντάρτικο. . . οι αποκεφαλισμοί έχουν σκοπό να κατατρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε κανείς να μην τολμήσει να στραφεί εναντίον τους", είπε η Αμπντισαλάν.


"Δυο αποκεφαλισμένες σοροί νεαρών αγοριών εγκαταλείφθηκαν στο πρώην εργοστάσιο ζυμαρικών και στην αγορά ζώων χθες (Πέμπτη)", πρόσθεσε.


Ένας άνδρας 19 ετών, από το χωριό Γκαράς Μπαλεϊλάτ, 13 χλμ. βορειοδυτικά του Μογκαντίσου, βρέθηκε αποκεφαλισμένος την Πέμπτη, επιβεβαίωσε συγγενής του.


"Η Σεμπάμπ αποκεφάλισε τον εξάδελφό μου, Καντάρ Ομάρ Σιγιάντ, χθες (σ.σ. την Τετάρτη). Τις τελευταίες ημέρες, η οργάνωση ανακοινώνει αποκεφαλισμούς σε τεμένη στην πόλη. Είπαν ακόμα και ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στα τζαμιά είναι άπιστοι", ανέφερε ο Μοχάμεντ Σιγιάντ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μασκοφόροι άρπαξαν τον εξάδελφό του την Τετάρτη, τον έβαλαν σε ένα όχημα και έφυγαν προς την κατεύθυνση της συνοικίας Ντέιναϊλ. "Την Πέμπτη, το αποκεφαλισμένο πτώμα του βρέθηκε στην αγορά των ζώων. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα", είπε. "Όλοι έχουν τρομοκρατηθεί....το μόνο ερώτημα είναι ποιον θα αποκεφαλίσουν κατόπιν".


Οι μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ ("η Νεολαία", στα αραβικά) εφαρμόζουν μια εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου, και συχνά προβαίνουν σε αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς στις περιοχές που ελέγχουν--στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας.

 
 
 
newsit.gr

Αποθέωση Μιχαλολιάκου στις γειτονιές του Πειραιά.


http://www.apodimos.com/mixaloliakos.jpgΤην ίδια στιγμή που οι νεόκοποι μεσσίες της αυτοδιοίκησης δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στις πόλεις τους και συνεδριάζουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία – αστακούς, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος συνεχίζει τον δρόμο του πολιτικού μαχητή, τον δρόμο του ευπατρίδη. Ένας πολιτικός που συνεχίζει να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα της κρατικής υπνηλίας μίας πολιτείας ακυβέρνητης από την ανυπαρξία βούλησης και ικανοτήτων.
Δεν πάει καιρός που συνέθλιψε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας προκειμένου να καθαρίσει τα απορρίματα στην παράκτια ζώνη όπου κανείς δεν τολμούσε επί δεκαετίες να τα αγγίξει κρυμμένος πίσω από την “σύγκρουση αρμοδιοτήτων”. Σήμερα το χτύπημα ήταν στην καρδιά της κρατικής μοιρολατρείας.
Ένα από τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα οικόπεδα της περιβόητης “δημόσιας περιουσίας”, από αυτά που καταντούν εστίες μολύνσεως και παραβατικότητας, καθάρισε και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών με μία επιχείρηση αστραπή υπό την επιστασία του ίδιου του δημάρχου.
Χωρίς κάμερες και μάρκετινγκ της Κολωνακιώτικης ανυπαρξίας, ο δήμαρχος αποφάσισε να καθαρίσει έναν οχετό στην καρδιά του Πειραιά που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει, να τον δενδροφυτεύσει και να τον κάνει παιδότοπο.
Όταν οι εστίες μόλυνσης και ανομίας γίνονται οάσεις χαράς και ομορφιάς, όχι μόνο μειώνεται η ανασφάλεια αλλά αντίθετα, ανεβαίνει η ψυχολογία του πολίτη. Όταν η εξουσία δίνει μαθήματα υπευθυνότητας, δημιουργεί και υπεύθυνους πολίτες. Γιατί ο Έλληνας έχει φιλότιμο και αυτό φαίνεται περίτρανα στον Πειραιά.
Το επίμαχο οικόπεδο καθαρίστηκε σε λίγες ώρες.
Την στιγμή που οι περίοικοι κατάλαβαν τι συνέβαινε και αντελήφθησαν την παρουσία του δημάρχου, ακολούθησαν στιγμές που πραγματικά έδωσαν απάντηση στην μιζέρια και την ηττοπάθεια που καλλιεργεί η κυβέρνηση της υποτέλειας. Νοικοκυρές, χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια, περαστικοί έσφιγγαν το χέρι του δημάρχου. “Μπράβο Βασίλη μας”.
Και ξέρετε, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στον Πειραιά τα μεγαλύτερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους. Ο Έλληνας όμως στο τέλος της ημέρας έχει πετάξει τα κομματικά σημαιάκια που παραμένουν μόνο στις συνειδήσεις κάποιων κραγμένων πολιτικάντηδων ως άλλοθι.
Για το γεγονός αυτό ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Χωρίς προαναγγελίες και φανφάρες υλοποιούμε την πρωτογενή μας δέσμευση και υποχρέωση απέναντι στον Πειραϊκό λαό για καθαρή και όμορφη πόλη. Είμαστε μπροστάρηδες στην ανάγκη να έχουμε καινούρια και λειτουργικά σχολεία, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο να απαλλοτριώνει το κράτος – ο Ο.Σ.Κ. – ένα ακίνητο και να έχει ένα σκουπιδότοπο. Γι΄ αυτό λοιπόν αυτό τον σκουπιδότοπο, στην καρδιά της πόλεως, εμείς από σήμερα θα τον αποδώσουμε στον Πειραϊκό λαό, ως χώρο πρασίνου και παιδική χαρά. Και εάν και όταν η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να χτίσει σχολείο, εδώ είμαστε εμείς για να πρωταγωνιστήσουμε. Το ίδιο, που γίνεται τώρα εδώ, θα γίνει με ταχύτατες διαδικασίες σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά».


olympia.gr

Τι συμβαίνει με τα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Β.Ελλάδα ;


Πρόσφατα είχαμε αναρτήσει ενα άρθρο που μιλούσε για κλείσιμο στρατιωτικών αεροδρομίων σε περιοχές πάνω απο τον Βόλο.Το άρθρο θα το βρείτε εδω.
Ζούμε σε μια εποχή υπερπληροφόρησης και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει,αν όλες οι πληροφορίες που διατίθονται αληθεύουν ή οχι.Ωστόσο αν ισχύουν όντως ,καταλαβαίνουμε όλοι οτι κάποιοι έχουν βαλθεί να μας καταστρέψουν σαν χώρα.Δεν ξέρω τι στόχους έχουν προβαίνοντας σε τέτοιες κινήσεις και αφήνοντας ακάλυπτη την Β.Ελλάδα,αλλά με γείτονες σαν Αλβανία,Τουρκία και Σκόπια είναι σαν να αφήνουμε την κερκόπορτα ανοιχτή.
Σήμερα μου ήρθε το ακόλουθο εμαιλ που επιβεβαιώνει το παραπάνω άρθρο :
Είμαστε μια ομάδα ιπταμένων τεχνικών των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415(Canadair) που εδρεύουν στην 113Π.Μ. της Θες/νίκης της μοναδικής Πτέρυγας μάχης της Β.Ελλάδος.Τις τελευταιές μέρες η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων(Υ.ΕΘ.Α. κ.Μπεγλίτης,ΑΓΕΑ κ.Κλόκοζας,ΔΑΥ κ.Κρεβάικας) διαδίδει δεξιά κ αριστερά σε πηγαδάκια σε κατά τόπους επισκέψεις τους σε διάφορες μονάδες την επικίμενη μετεγκατάσταση των CL-415 από την 113ΠΜ στην 112ΠΜ της Ελευσίνας κ το κλέισιμο της 113ΠΜ.Κάνουν μάλιστα λόγω κ για άμεσες ενέργειες εντός του προσεχή Νοέμβρη.Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχουν το θάρρος κ τη σοβαρότητα να μας ενημερώσουν επισήμως κ να μας μιλήσουν ευθέως.Αντιμετωπίζοντας μας για ακόμα μια φορά σαν σκουπίδια κ αγνοώντας τον όποιο οικογενειακό μας προγραμματισμό αυτοί που σε κάθε δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού έρχονται να μας σφίξουν το χέρι κ να δηλώσουν υπερήφανοι για μας δεν έχουν το θάρρος να μας κοιτάξουν κατάματα.Βάλαν μάλιστα το υποχείριο τους διοικητή της 113ΠΜ κ.Παπάζογλου να δηλώσει ενόπιον μας το Μάιο ότι ʽʼόποιοι διαδίδουν σενάρια μετεγκατάστασης της μοίρας ειναι μεγάλοι μαλ@@ κ θα τιμωρηθούνʼʼ.Βέβαια μια τέτοια κίνηση γεννά πολλά ερωτηματικά καθώς μια πιθανή μετακίνηση των αεροσκαφών στην Ελευσίνα θα κοστίσει πολλά εκκατομύρια ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο(αδυναμία συντήρησης των αεροσκαφών στην 112Π.Μ. λόγω περιορισμένου χώρου,επιχειρισιακοι λόγοι κ.α.),θα μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς στρατιωτικό αεροδρόμιο καθώς επίσης θα ξεσπιτωθούν πάνω από 300 οικογένειες.
Υ.Γ.Κρατάμε την ανωνυμία μας καθώς μας έχουν καταντίσει άβουλα όντα χωρίς δικαίωμα λόγου
Όποιοι έχουν παραπάνω πληροφορίες ας μας ενημερώσουν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.filoumenos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3197:Ti-symbainei-me-ta-stratiotika-aerodromia-stin-B-Ellada&catid=69:epikairothta&Itemid=104#ixzz1VU9twrf7

πηγή

Μανιάτης: Το Ιόνιο μπορεί να μας δίνει 1 δισ. δολ. το χρόνο Πηγή:www.capital.gr


Ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλά για τα γεωτρύπανα στο τόξο Ιονίου-Κρήτης και για τα έσοδα από τα πετροδολάρια που θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο, καθώς και για τον επικείμενο δεύτερο γύρο διεθνών διαγωνισμών στον τομέα της γεωθερμίας. Ως συχνός επισκέπτης του Ισραήλ δε, αναφέρεται στα περιθώρια συνεργασίας –και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση συνιστά ψυχραιμία για να μη πάμε «από το ένα άκρο της Ψωροκώσταινας στο άλλο»...

Συνέντευξη στους Μαρίνα Μάνη, Χάρη Φλουδόπουλο
- Πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το εάν και τι υπάρχει στο υπέδαφός μας –και για τι μπορούμε να περιμένουμε;
Είναι βέβαιο ότι το υπέδαφος της χώρας μας κρύβει «θησαυρούς» ανάλογου μεγέθους με αυτούς των γειτονικών χωρών στη βάση της γεωλογικής αναλογίας και συνέχειάς μας με αυτές. Ναι, έχουμε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ποσοτήτων ανάλογων με αυτές της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Κύπρου, κ.ά.

- Είστε έτοιμος να βγάλετε στον αέρα τη διεθνή πρόσκληση για τις μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες;
Ναι. Πιστεύω ότι πριν το τέλος Αυγούστου, το αργότερο αρχές Σεπτέμβρη, θα βγούμε στον αέρα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή παρουσία της χώρας στο πετρελαϊκό γίγνεσθαι μετά από σχεδόν 15 χρόνια ανυπαρξίας.

- Ποιες είναι οι περιοχές που φαίνεται να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών και των ερευνητικών εταιρειών;

Η συζήτηση σήμερα έχει όλα τα στοιχεία της αβεβαιότητας για μια χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε σε καμία ερευνητική πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον εταιρειών στις περιοχές όπου είτε υπάρχουν προηγούμενα θετικά αποτελέσματα, είτε έχουν υπάρξει πρόσφατα θετικές έρευνες σε γειτονικά κράτη, όπως Κύπρος, Ισραήλ, κ.ά. Η λεκάνη της Μεσογείου συγκεντρώνει τελευταία σημαντικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Ενθαρρυντικές όμως ενδείξεις έχουμε εμείς και σε χερσαίες περιοχές όπως η Δυτική Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Ανατολική Θράκη κ.ά.

Η Ελλάδα είναι terra incognita
- Έχετε δηλώσει ότι το ελληνικό υπέδαφος είναι παντελώς ανεξερεύνητο, ωστόσο έχετε μιλήσει και για 180 περίπου γεωτρήσεις που έχουν γίνει. Συνεπώς γιατί είναι ανεξερεύνητο;

Οι 180 γεωτρήσεις της Ελλάδος είναι εξαιρετικά λίγες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα «πηγάδια» (wells) στην Αλβανία είναι πάνω από 2.500, στη Βουλγαρία εκατοντάδες, στην Τουρκία πολλές χιλιάδες. Στην αντίληψη των διεθνών ερευνητών, η Ελλάδα είναι terra incognita και περιοχή σχετικά υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αφού είναι δύσκολο να στηριχθεί κανείς σε πρόσφατες αξιόπιστες διερευνήσεις.

- Οι έρευνες θα γίνουν στο τόξο Ιονίου-Κρήτης. Υπάρχουν ενδείξεις και για τις δύο περιοχές;
Ναι. Το Ιόνιο έχει ενδιαφέροντα αποθέματα, από τα Βόρεια της Κέρκυρας, τα ανοιχτά της Λευκάδας και τα ανοιχτά του Πατραϊκού, μέχρι το Κατάκωλο και νοτιότερα. Για τα νότια της Κρήτης, πρόσφατες διεθνείς ανακοινώσεις με βάση έρευνες κυρίως της Αμερικάνικης Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), αλλά και οι ανακαλύψεις ανοιχτά του Ισραήλ και νότια της Κύπρου, επιτρέπουν σε πολλούς ειδικούς του χώρου να είναι αρκετά αισιόδοξοι. Εγώ ασφαλώς από την θέση του πολιτικά υπεύθυνου, έχω χρέος πάντα να κρατώ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και να προσγειώνω την συζήτηση σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική βάση. Ο κίνδυνος είναι, η δημόσια συζήτηση στη χώρα μας να ξεφύγει από το ένα άκρο, δηλ. τον μύθο της Ψωροκώσταινας και να πάει στο άλλο άκρο, δηλ. να πιστέψουμε σε ένα νέο, ανύπαρκτο μύθο, ότι δήθεν πλέουμε σε πελάγη πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

- Πότε θα καταφθάσουν τα γεωτρύπανα;
Σίγουρα όχι αύριο. Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, μετά τις σεισμικές έρευνες, θα γνωρίζουμε τα αποθέματά μας στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αμέσως μετά, θα προχωρήσουμε σε γύρους παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές. Από την προκήρυξη ενός γύρου μέχρι την έλευση του πρώτου γεωτρύπανου, το χρονικό διάστημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερο από 2 χρόνια. Ο Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων – ΕΔΕΥ Α.Ε. τους επόμενους μήνες, θα αξιοποιήσει, ιδιαίτερα για την ηπειρωτική χώρα, τη δυνατότητα, κάποιες περιοχές που θα επιλεγούν, να ενταχθούν στο πιο ευέλικτο σύστημα της «ανοιχτής πρόσκλησης» (open door), που πρόσφατα θεσμοθετήσαμε.

Οι «τέσσερις Πρίνοι» του Ιονίου
- Για τι οφέλη μιλάμε – εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες; Ισχύει η άποψη για «τέσσερις Πρίνους»;
Με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, έμπειροι και προσγειωμένοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων του χώρου, με έχουν διαβεβαιώσει ότι στην περιοχή του Ιονίου, μπορεί κανείς να αναμένει 3-4 «Πρίνους». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή βαρελιού της τάξης των 80-100 δολάρια ανά βαρέλι για τα επόμενα 20-25 χρόνια που διαρκεί η φυσιολογική αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων, μπορούμε να εκτιμήσουμε συνολικά ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 30-40 δισ. δολάρια για όλα αυτά τα χρόνια. Αφαιρώντας ένα ποσοστό περίπου 40-60%, που είναι το κόστος των επενδύσεων και τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, μπορούμε να υπολογίσουμε για το ελληνικό δημόσιο ένα έσοδο της τάξης των 15-20 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια (και επαναλαμβάνω, με όλες τις προφανείς αβεβαιότητες), από την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, μετά την παρέλευση 5-6 ετών από σήμερα, μπορούμε να περιμένουμε έως και 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο και για τα επόμενα 20-25 χρόνια, έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα όμως, η χώρα ασφαλώς θα προχωρήσει στην αξιοποίηση και άλλων περιοχών, θαλάσσιων και χερσαίων, όπου έχουμε αξιόπιστες ενδείξεις. Κατά συνέπεια, με βάση τα νεότερα δεδομένα, μπορεί τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου να είναι ακόμη υψηλότερα.

- Γιατί όχι στο Αιγαίο; Οι λόγοι είναι οικονομικοί ή και γεωπολιτικοί;
Γιατί απλά το Αιγαίο, εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων των τελευταίων δεκαετιών, δεν έχει αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα. Εμείς ξεκινάμε από το Ιόνιο, όπου έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Στην πορεία του χρόνου, ο εθνικός Φορέας, η ΕΔΕΥ Α.Ε. θα προχωρήσει προφανώς και σε άλλες περιοχές.

Και δεύτερος γεωθερμικός γύρος
- Μετά την επιτυχία των πρώτων διαγωνισμών για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε θα υπάρξει συνέχεια; Σε ποιες περιοχές;
Ο πρώτος γύρος των τεσσάρων διεθνών διαγωνισμών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συγκεντρώσαμε προτάσεις περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, με την ολοκλήρωση της εκδίκασης και των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή, θα ανακοινώσουμε τους αναδόχους των περιοχών (Έβρος, Νέστος, Σαμοθράκη, Χίος). Τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζουμε δεύτερο γύρο διεθνών διαγωνισμών σε Σπερχειό, Ακροπόταμο Καβάλας, Σουσάκι Κορινθίας, Ικαρία. Ελπίζω το διεθνές ενδιαφέρον να είναι επίσης σημαντικό. Η γεωθερμία σε κάθε περίπτωση μπαίνει πλέον για πρώτη φορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και συμβάλλει στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.

Συνεργασία με το Ισραήλ
- Έχετε επισκεφθεί δύο φορές το Ισραήλ. Κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον για μία συνεργασία στο χώρο της ενέργειας τι αφορά;
Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Στον τομέα του Φυσικού Αερίου συζητούνται οι τρόποι για την αξιοποίηση της χώρας μας ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη από τα τεράστια κοιτάσματα Φυσικού Αερίου που εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ. Επιπλέον όμως μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές συνεργασίες στα ζητήματα των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας κυρίως στα κτίρια, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η ανακύκλωση απορριμμάτων, η βιώσιμη διαχείριση των νερών, οι τεχνολογίες αφαλάτωσης, κ.ά.

- Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους Ισραηλινούς για άλλους τομείς;
Η σημαντικότερη άμεση επίπτωση της βελτίωσης των σχέσεων είναι ο σχεδόν τετραπλασιασμός των αφίξεων Ισραηλινών τουριστών φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια συνεργασίας σε καινοτομικές μεθόδους στην γεωργία, όπου το Ισραήλ, εφαρμόζει παγκοσμίως πρωτότυπες και εξαιρετικά αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η αναμενόμενη κοινή σύγκλιση των Υπουργικών Συμβουλίων των 2 χωρών τους επόμενους μήνες θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση και ανάπτυξη των συνεργασιών αυτών.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Αυγούστου


πηγή

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...