Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η Ρωσία ματαίωσε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με το Π.Ν. και την Π.Α.


Η Ρωσία μετά την τελευταία κρίση στις σχέσεις με την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν προχώρησε στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μεταξύ του ρωσικού Στόλου που διαπλέει τη Μεσόγειο και του ΠΝ, αλλά και της ΠΑ, καθώς η αρχική πρόθεση που είχε εκφραστεί πριν από ένα μήνα από την Μόσχα δεν αποτυπώθηκε σε αίτημα, παρά την επιθυμία ειδικά της Π.Α. να συνασκηθεί με αντίπαλο τα.....
μαχητικά Su-33 στον αέρα.

Το ενδεχόμενο της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, όταν η ρωσική ναυτική δύναμη έβαζε πλώρη για τη Μεσόγειο, καθώς υπήρξε ένας καταρχήν σχεδιασμός, τα γεγονότα όμως που μεσολάβησαν με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, τον εγκλεισμό του μοναχού Εφραίμ στη φυλακή και η πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας σε αυτό, φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ρήξη διαρκείας.

Μια κρίση η οποία μεταφράζεται σε μια περαιτέρω υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη στρατιωτική συνεργασία.


Πάντως, δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα παραμείνει ο ρωσικός Στόλος στην περιοχή εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και συνακόλουθα να πραγματοποιηθεί η άσκηση μέχρι την αναχώρησή του την ερχόμενη άνοιξη.


Κατά τα άλλα ο ρωσικός Στόλος τα ξημερώματα σήμερα βρισκόντουσαν 100 ν.μ. δυτικά του FIR Αθηνών και λογικά τώρα πρέπει να βρίσκονται εντός αυτού αν δεν καθυστερούσαν πάλι με ανθυποβρυχιακές ασκήσεις. Για αύριο 3 του μήνα έχει δεσμεύσει, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr μια περιοχή 60 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου ( η δέσμευση ίσχυε και για τις 2 του μήνα), ενώ υπήρχε δέσμευση και για την σημερινή ημέρα.


Πάντως έχει δεσμεύσει την ίδια ακριβώς περιοχή η αρμάδα και για τις 6 Ιανουαρίου. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή που έχει δεσμευθεί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το ρωσικό Ναυτικό: Είναι ακριβώς στην έξοδο της Αδριατικής Θάλασσας...

Να σημειωθεί πως από τη ρωσική πλευρά δεν έχει εκδοθεί subnote κάτι που σημαίνει ότι το ή τα ρωσικά υποβρύχια που ακολουθούν τη ναυτική δύναμη παραμένουν σε καθήκοντα φύλαξης ακριβώς κάτω από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov.

Υπενθυμίζουμε πως η ρωσική ναυτική δύναμη αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...