Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν αρνείται να παραδώσει φορτίο πετρελαίου στην Ελλάδα


Το Ιράν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ελλάδα φορτίο 500.000 βαρελιών πετρελαίου, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Τα πετρελαιοφόρα που ήρθαν για να μεταφέρουν 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου σε ...

διυλιστήριο στην Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψουν με ‘άδεια χέρια’ μετά την άρνηση του Ιράν να παραδώσει το φορτίο», ανέφερε το Fars, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή. Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι του υπουργείο Πετρελαίου δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το Fars, τα δεξαμενόπλοια είχαν προορισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια.


Η εταιρεία ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, στέλεχος των ΕΛΠΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει άρνηση παράδοσης για κανένα φορτίο ιρανικού πετρελαίου.


Όπως σημειώνει το Reuters, traders είχαν δηλώσει την Παρασκευή (24/2) ότι η ελβετική Totsa και η Mercuria βρίσκονταν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να βοηθήσουν στην αντικατάσταση του ιρανικού πετρελαίου.


Πριν από λίγο μεταδόθηκε η είδηση και από το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο Fars, "δεξαμενόπλοια που είχαν καταφθάσει σε διϋλιστήριο στην Ελλάδα, προκειμένου να παραδώσουν 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, επέστρεψαν στο Ιράν, μετά την απαγόρευση της ιρανικής κυβέρνησης να παραδοθεί το φορτίο".


Το εμπάργκο της ΕΕ θα έμπαινε κανονικά σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο, αλλά εν τω μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την αποστολή φορτίων αργού πετρελαίου σε χώρες της ΕΕ προκαταβολικά, προειδοποιώντας ότι το εμπάργκο της ΕΕ σε εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς στα 150 δολάρια το βαρέλι.


Το Ιράν έχει ήδη διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία και απείλησε ότι θα διακόψει τις αποστολές φορτίων και στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία, εάν επιμείνουν να συμμετάσχουν στο εμπάργκο κατά του Ιράν.


Η σημερινή αναστολή της παράδοσης 500.000 βαρελιών στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι το Ιράν έκανε ακριβώς ό,τι είχε εξαγγείλει.


anti-ntp.blogspot.com

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...