Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στα 1,2 δις ευρώ το κόστος του πρώτου μνημονίου!


Από έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο Φίλιππος Σανιχίδης, τότε ως Υφυπουργός Οικονομικών, δείχνει ότι το μνημόνιο Νο1 στοιχίζει στην Ελλάδα 1,2 δις ευρώ!
Οι προμήθειες εξυπηρέτησης (service charge) ανέρχονται στο 0,5% των δόσεων για την πρώτη δανειακή σύμβαση. Αυτό με έναν πρόχειρο υπολογισμό μας κάνει 551 εκατ. ευρώ (110 δις ήταν το πρώτο δάνειο).

 
Επίσης, υπάρχει και η καταβολή προμήθειας αδράνειας (commitment fee) που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ.
Το θέμα έχει αναδείξει και ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Νούλας σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, με σειρά άρθρων του και παρεμβάσεών του, όπως και πριν από λίγη ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Extra.
Στα παραπάνω ποσά, δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι που καταβάλει το ελληνικό δημόσιο προς τους δανειστές.
Οι απειλές ότι την Ελλάδα πληρώνουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, έχει καταρρεύσει άλλωστε, εδώ και καιρό…
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Σαχινίδη:
Στα πλαίσια του ν.3845/2010 «Μέτρα γιο την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και τα παραρτήματα αυτού, το Υπουργείο Οικονομικών συνήψε δάνεια το ύψος των οποίων μέχρι στιγμής ανέρχεται στο ισοδύναμο συνολικό ποσό των €29,1 δισεκ. οκ των οποίων τα €21 δισεκ. από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και τα υπόλοιπα €8,1 δισεκ. από το Δ.Ν.’Γ.
Για την ανάληψη των δανείων αυτών προβλέπεται, από τις σχετικές συμβάσεις, εφάπαξ καταβλητέα από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) προμήθεια εξυπηρέτησης (service charge)

, 0,50% επί του εκάστοτε αναληφθέντος ποσού. Το ύψος της προμήθειας αυτής μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στο ποσό των €145,9 εκατ. και αφορά το σύνολο των αναληφθέντων δανειακών κεφαλαίων (€29,1 δισεκ.).
Για τα δανειακά κεφάλαια που προέρχονται από το Δ.Ν.Τ. προβλέπεται επιπλέον καταβολή προμήθειας αδράνειας (commitment fee), Η προμήθεια αυτή υπολογίζεται επί του συνόλου ταιν προγραμματισμένων ετησίως υπό ανάληψη δανειακών κεφαλαίων που προέρχονται από το ΔΝΤ, προκαταβάλλεται ετήσια και επιστρέφεται σταδιακά εντός του αντίστοιχου έτους ανάλογα με τα εκάστοτε αναληφθέντα ποσά.
Για το πρώτο έτος έχει προκαταβληθεί στο Δ.Ν.Τ. για προμήθεια αδράνειας ποσό €57.5 εκατ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί συνολικά €20,5 εκατ, που αφορούν τις δύο αναλήψεις δανείων κεφαλαίων ύψους €8,1 δισεκ. Τα υπόλοιπα €37 εκατ. (€57,5-€20,5) αναμένεται να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο σταδιακά, μέχρι την τελευταία, για το πρώτο έτος, προγραμματισμένη ανάληψη δανειακών κεφαλαίων από το Δ.Ν.Τ.


olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...